Ga naar Content

Mary Borsato: "Een bruidsjurk is geen afhaalproduct, die koop je niet online"

ALKMAAR - In bruidszaak De Witte Markies van Mary Borsato rinkelt de telefoon aan de lopende band: een aanstaande bruid vertelt in tranen dat haar bruiloft wéér wordt verzet. "Rustig maar lieverd, alles komt goed. Het wordt hoe dan ook een prachtige dag", sust Mary de bruid geruststellend toe. Aan de versoepeling voor winkels, die open mogen met een afhaalservice, heeft Mary geen boodschap. "Ik wil mijn bruiden een volledige ervaring kunnen bieden. Voor minder ga ik echt niet open."

Mary Borsato van de Witte Markies - Foto: Priscilla Overbeek & Carolien Hensbergen / NH Nieuws

In 42 jaar tijd heeft Mary nog nooit zoveel huilende bruiden aan de lijn gehad. De bekendste bruidzaak van Noord-Holland verkeert in zware tijden, gezien de industrie compleet op zijn gat ligt. "Het is zo erg voor die bruidjes, dan bellen ze: Mary wanneer kan ik nou eindelijk een jurk komen passen? En dan zeg ik: lieverd, nog even geduld. We zullen moeten wachten op betere tijden."

De huidige versoepeling van de maatregelen bieden voor Mary geen soelaas, want online verkoop en een afhaalservice - daar peinst ze niet over. "Het kopen van een bruidsjurk is een ervaring op zich; daar komt zóveel bij kijken. Vaak moet er nog het een en ander worden versteld voordat het goed voelt en lekker zit. Je mist zo de sfeer, de ambiance en het vakmanschap." 

"Als ondernemer verzin je allerlei manieren om door te kunnen, maar je hebt een lange adem nodig"

Mary Borsato van bruidszaak 'De Witte Markies'

En een huis-aan-huis bezoek met rekken japons is evenmin een optie, vindt Mary. "Vrouwen komen hier binnen met een bepaalde wens. Ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar een aflopende japon, maar uiteindelijk verlaten ze de zaak met een wijduitlopende jurk. Of mensen geven verkeerde maten door, en dan sta je daar met al die jurken. Niet te doen gewoon."

Lange adem

Voorlopig blijft De Witte Markies dan ook gesloten. "Wij verkopen een ervaring, een droom die uitkomt. Een bruidsjurk is geen afhaalproduct, die koop je niet online."

Toch heeft Mary allesbehalve stilgezeten. Voor huwend Nederland heeft ze alvast iets 'spectaculairs' in petto. Wat die verrassing inhoudt, maakt ze op 14 februari bekend. "Ik mag nog niets verklappen, maar het wordt fantastisch. Zodra we weer mogen, gaan we van start. Er zijn veel artiesten bij betrokken, waaronder Karin Bloemen en Marco Bakker. Kortom: het wordt één groot feest!"

'Het komt goed'

Ondanks alle tegenslagen blijft ze - tussen de glinsterende japons - het stralende middelpunt van de zaak. "Als ondernemer verzin je allerlei manieren om door te kunnen, maar je hebt een lange adem nodig. Ik hou vast aan het licht in de tunnel en ik blijf zeggen: het komt goed. We gaan er een prachtig jaar van maken."

NH Nieuws bracht een bezoek aan De Witte Markies en mocht even ervaren hoe het is om een aanstaande bruid te zijn: 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook