Ga naar Content

Aanvraag voor grond Islamitische begraafplaats afgewezen

Waar wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) in oktober nog liet weten eeuwigdurende grafrust op de Nieuwe Noorder en Nieuwe Ooster mogelijk te maken, wijst ze een andere aanvraag voor grond nu af. In de aanvraag, door de Stichting Islamitisch Begraven Nederland (IBN), werd gevraagd om een stuk grond waar eeuwigdurende grafrust zou kunnen worden gegarandeerd. 

Foto:

Over eeuwige grafrust wordt al jarenlang gesteggeld in de stad. Bij 'eeuwige grafrust' wordt een graf níet na bepaalde tijd geruimd. En dat is een wens van veel moslims in de stad. Toch bestaat deze mogelijkheid nog niet in Amsterdam.

Ondertussen is de optie in Almere er al wél. Daar was het het de afgelopen maanden extreem druk, omdat veel moslims door corona niet in hun land van herkomst begraven konden worden. Die begraafplaats is inmmiddels zo goed als vol.

Ruimte op Nieuwe Noorder en Nieuwe Ooster

De Stichting Islamitisch Begraven Nederland (IBN) zag daardoor des te meer reden voor een begraafplaats met eeuwige grafrust in Amsterdam. Ook vanuit de politiek was er steun voor. PvdA, DENK, GroenLinks en D66 riepen namelijk eerder op om eeuwige grafrust mogelijk te maken.

Ook begraafplaats Westgaarde was bereid om een stuk van de grond beschikbaar te stellen. Na enkele maanden overleg leek dit plan overigens toch niet realistisch. Daarop werd een aanvraag gedaan bij de gemeente voor een stuk grond die IBN zou gaan beheren.

Meerdere geloofsgemeenschappen

Wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) liet vervolgens in oktober weten eeuwigdurende grafrust mogelijk te gaan maken op de gemeentelijke begraafplaatsen de Nieuwe Noorder en Nieuwe Ooster. Los daarvan liep dus nog de aanvraag van IBN voor een extra stuk grond. Door dat laatste plan zet Van Doorninck nu een streep. ''De regeling voor eeuwigdurende erfpacht geldt alleen voor grond met woonbestemming'', schrijft Van Doorninck. 

Daarnaast is de wethouder zich bewust van de grote behoefte aan eeuwige grafrust, maar wenst zij dat ook andere geloofsgemeenschappen en 'andersgezinden' toe. Het feit dat de grond in de aanvraag uitsluitend bestemd is voor soennitische moslims, speelde daarmee mee als de reden voor de afwijzing.

''Met het toestaan van eeuwige grafrust bij de Nieuwe Noorder en de Nieuwe Ooster is daarmee ‘de grens bereikt van wat de gemeente Amsterdam kan bieden’'. Wel voert ze nog gesprekken met omringende gemeenten over vestiging van een particuliere islamitische begraafplaats.

Een gemeente kan toch niet zeggen tegen een moskee: 'jullie moeten ook een moskee voor andere stromingen worden'?

ELSA VAN DE LOO, STICHTING ISLAMITISCH BEGRAVEN NEDERLAND (IBN)

De Stichting IBN is het niet eens met die reden van afwijzing. Elsa Van de Loo, initiatiefnemer, vind dat de gemeente niet over de beleving van religie gaat. ''Een gemeente kan toch niet zeggen tegen een moskee: 'jullie moeten ook een moskee voor andere stromingen worden'?''. Daarnaast vallen er volgens haar enorm veel organisaties onder de stroming; ''De RVM, Milli Görüş, Diyanet etc etc zijn allemaal soennitisch''.

Daarnaast laat IBN weten het proces onzorgvuldig te vinden. ''De aanvraag is afgewezen zonder dat er een gesprek over is geweest, wij zijn niet gehoord. Daarnaast mag je een aanvraag alleen afwijzen indien niet aan de wettelijke voorwaarden is voldaan, dat is niet geval en stelt de gemeente ook niet.''

''De reden van afwijzing, de erfpacht, is gemeentelijk beleid en staat niet boven nationale wetgeving'', vertelt Van de Loo. Volgens haar hebben ze ''geen idee waar ze mee bezig zijn'' en stelt de gemeente dat er dingen onduidelijk zijn, zonder concreet te kunnen maken wat dan niet duidelijk is.

Stichting IBN gaat daarom in beroep bij de Gedeputeerde Staten. Dat proces zal mogelijk enkele weken tot maanden in beslag nemen.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]