Ga naar Content

Chaya Berger (20) overtuigt jongeren te stemmen: "Wij kunnen het verschil maken"

HAARLEMMERMEER - Chaya Berger is lid van de jongerengemeenteraad in Haarlemmermeer. Met de verkiezingen voor de deur zoekt zij, gewapend met een twee meter groot, rood potlood, jongeren op om ze te overtuigen hun stem uit te brengen.

Chaya Berger overtuigt jongeren te gaan stemmen - NH Nieuws

"De jongeren kunnen samen elf zetels bemachtigen en daardoor echt een verandering kunnen bewerkstelligen", vertelt Chaya aan NH Nieuws. Maar het is nog maar de vraag of de nieuwe generatie stemgerechtigden hun stem ook daadwerkelijk uitbrengen. "Heel veel jongeren voelen zich niet vertegenwoordigd en hebben vaak niks met politiek."  

De 20-jarige Robin van Lonkhuijzen uit Nieuw-Vennep vertelt eerst ook niet zo veel met politiek te hebben. "Maar sinds de coronacrisis ben ik er achter gekomen dat de politiek toch wel echt heel veel invloed heeft op ons dagelijks leven."

Jongeren zijn een thema

Dit effect van de coronacrisis ziet ook politicoloog Liza Mügge. "Je ziet dat 'jongeren en studenten die het moeilijk hebben', meer een thema is geworden door de coronacrisis." Toch kan er volgens Mügge nog veel meer gedaan worden om de politiek voor jongeren aantrekkelijker te maken.

Quincy Achthoven (20) uit Hoofddorp hoeft alleen niet overtuigd te worden. "Ik vind het belangrijk om te stemmen, zodat, mochten er dingen niet goed gaan, je dat kunt laten veranderen."

Belevingswereld

Ook Gido (19), Noa (19) en Hidde (19) mogen dit jaar voor het eerst hun stem uitbrengen bij de landelijke verkiezingen. En ze staan te popelen. NH Nieuws vroeg de jongeren hoe zij zich de afgelopen tijd hebben georiënteerd. "De komende vier jaar worden voor ons heel belangrijk." Maar naast Quincy, Gido, Noa en Hidde  zijn er ook veel jongeren die woensdag niet naar een van de stembureaus zullen gaan.

Lees ook

Dat komt volgens politicoloog Liza Mügge omdat de politiek vrij ver van de belevingswereld van jongeren af staat. "Zij hebben denk ik onvoldoende het idee dat stemmen direct effect heeft op hun dagelijks leven, wat natuurlijk wel zo is. Politiek gaat pas echt leven als er kandidaten zijn in de omgeving waarin je je herkent. Er zitten nu niet veel jongeren in de Tweede Kamer en dat maakt wel uit voor de herkenning, weten we uit onderzoek. Dan komt het gewoon dichterbij." 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]