Ga naar Content

Eendenman Cor beheert de muskuseenden: "We hadden het aardig voor elkaar"

OOSTZAAN - Muskuseenden gaan altijd terug naar de plek waar ze voer krijgen. Doordat bewoners dat steeds vaker aan huis doen, geeft dat veel overlast. De grote eenden lopen in voortuinen, poepen en maken lawaai. Bovendien moeten ze vanaf de waterkant een straat oversteken en worden daardoor steeds vaker overreden. Soms zelfs moedwillig. En dat moet anders, vindt eendenbeheerder Cor Hottentot.

Laat de eenden over aan Cor, de eendenman van Oostzaan - NH Nieuws

Cor heeft zich 2,5 jaar geleden het lot van de muskuseenden in zijn dorp aangetrokken. Er waren er veel te veel en ze zorgden voor veel overlast. Hij bedacht een plan om dat onder controle te krijgen. De gemeente ging akkoord en sindsdien is hij de vrijwillige eendenbeheerder van Oostzaan. De muskuseend is het symbool van Oostzaan. De eieren werden vroeger gebruikt voor het maken van beschuit van Verkade.

Elke dag staat Cor om vijf uur 's ochtends op om een eerste ronde te maken. Hij voert de muskuseenden op plekken waar ze niemand tot last zijn. Hij haalt eieren weg uit nesten om de populatie te regelen en heeft een speciale opvang buiten het dorp voor zieke eenden. 's Avonds om tien uur is zijn laatste ritje. "Ik heb genoeg aan vijf uur slaap", zegt Cor. Die overdag werkt als klusjesman bij de plaatselijke woningbouwvereniging.  

Buurtbewoners

Cor's plan werkte, maar de laatste tijd zit de klad erin. Bij een grasveldje aan een sloot probeert Cor twee muskuseenden te lokken met zaad. "Kom maar, kom maar", roept hij, maar ze geven geen sjoege. Ze zijn al verzadigd, want hebben voedsel gekregen van bewoners in de buurt. "Dat is op zich niet erg", zegt Cor, "als dat hier op het gras gebeurt bij de waterkant. Maar het punt is dat ze de straat oversteken naar de huizen." Aan de overkant staat in een voortuin een grote voederbak met zaad. De muskuseend weet die bak feilloos te vinden.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto:

De bewoonster, die niet voor de camera wil reageren, ziet er absoluut geen kwaad in. "Ik ben opgegroeid met de eenden en ik ben met ze begaan. Ik geef ze voer en als ze ziek zijn neem ik ze in huis." Dat tot grote ergernis van haar directe buren, die ook niet voor de camera willen reageren. Die buren zijn de overlast in hun tuinen meer dan beu. Cor begrijpt dat de vrouw begaan is met het lot van de muskuseenden. "Maar dat moet je niet in en bij je huis willen doen." De vrouw zegt dat het nu te laat is om nog te veranderen en dat de eenden blijven komen. Cor en de buren blijven herhalen dat ze ermee moet stoppen.

Cor hoopt dat ze tot inkeer komt, want het frustreert zijn werk. Bovendien is het ook gevaarlijk, omdat de eenden bij het oversteken van de straat heel vaak worden doodgereden.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]