Ga naar Content

Taartenhobby loopt uit de hand: Noa (18) begint eigen bakkerij op camping ouders

De studente Noa Nell (18) uit Lutjewinkel zit niet stil. Tijdens de laatste fase van haar opleiding Zelfstandig Werkend Kok besluit Nell haar hobby taartenbakken serieus aan te pakken. Noa's Taarten gaat hard en sinds twee weken wordt gewerkt aan een eigen bakkerij: "Ik heb echt mijn eigen plek nodig en moet deze stap nu toch durven te nemen", aldus Nell.

Foto: Privéfoto

Noa Nell wist na het afronden van haar middelbare school nog niet goed wat voor beroep zij wilde uitoefenen. Vanuit haar passie voor dieren besloot ze naar dierenopleidingen te kijken, maar al snel bleek dat ook dit niet de juiste keus was. "Eigenlijk trokken die opleidingen mij helemaal niet en dacht ik tijdens open dagen: 'Wat doe ik hier'. In de laatste week dat ik moest beslissen, heb ik uit het niets besloten de koksopleiding te gaan doen", vertelt Nell.

"Ik ging steeds meer taarten bakken en bestellingen aannemen: ik zit nu op de 30 à 40 taarten per week"

Noa Nell, Studente

Tijdens de afrondingsfase van het laatste jaar van haar opleiding werkte Nell tot voor kort nog bij restaurant De Huyskamer in Lutjewinkel. "De laatste tijd was ik meer aan het klussen en schilderen dan aan het koken. De Huyskamer was vanwege de coronacrisis ook niet open en dus kreeg ik steeds meer vrije tijd", vertelt Nell. Deze vrije tijd kreeg als invulling taartbakken. "Door de koksopleiding ben je al erg bezig met smaken en dingen leren doen. Ik deelde wat ik gemaakt had via Facebook en kreeg zo steeds meer de vraag of ik niet ook taarten kon maken voor verjaardagen van vrienden en familie."

Op precies 1 januari nam Nell de stap om zich officieel in te schrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en is het sindsdien volle bak: "Ik ging steeds meer taarten bakken en bestellingen aannemen: ik zit nu op de 30 à 40 taarten per week."

Ontwikkeling vrouwelijk ondernemerschap

De groep vrouwelijke ondernemers die jong (in de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar) begint te ondernemen, is tussen 2016 en 2020 geleidelijk groter geworden. Van 29% in 2016 tot 32% in het eerste kwartaal van 2020, naar 35% in het vierde kwartaal van 2020. Professor dr. Josette Dijkhuizen, honorair hoogleraar ondernemerschapontwikkeling aan Maastricht School of Management en de Kamer van Koophandel deden onderzoek naar de vrouwelijke aspecten rondom ondernemerschap in Nederland. "Jongeren zijn veelal werkzaam in sectoren die door de crisis een groot deel van het jaar gesloten zijn geweest, zoals de horeca en de detailhandel. Sommigen van hen zullen een studie gaan volgen, maar er is ook een groep die nu de sprong waagt naar een eigen bedrijf", aldus Dijkhuizen.

Nell bakt er wat van

Slagroomtaarten, brownies, cupcakes of een dripcake: Nell experimenteert er flink op los. "Ik heb alles zelf aangeleerd en heb geen cursus gevolgd: gewoon door te doen. Verder haal ik wel inspiratie van Pinterest en kijk ik YouTube-filmpjes om te kijken hoe andere mensen iets aanpakken", vertelt Nell enthousiast.

Waar de taarten eerst voor vrienden en familie waren bedoeld, werd de taartdoelgroep steeds groter en breidt deze zich nog steeds uit. "Laatst heb ik mijn eerste bruidstaart al gemaakt, dat was ook heel vet. Van het weekend had ik ook een samenwerking met een restaurant, waar ik paasbrownies aanleverde." Dat Nell durft, is zeker en bovendien drukt zij haar eigen stempel op taarten. "Ik vind het niet leuk om dingen precies na te maken en geef altijd mijn eigen draai aan iets."

"Ik woon nu nog thuis en moeders kan eigenlijk amper haar boodschappen kwijt en kan amper eten koken 's avonds, omdat ik bezig ben"

Noa Nell, Studente

De hobby taartenbakken maakt plaats voor het echte werk, waarbij het ouderlijk huis inmiddels te klein wordt voor alle taarten van Nell. "Ik heb overal koelkasten staan, ook in het tuinhuis en nu, omdat het zo druk is met bestellingen, gaat dat niet meer", aldus Nell. En dus werd het tijd voor een nieuwe aanpak, waarbij een eigen ruimte voor het bakken en afhalen van bestellingen mogelijk wordt.

Sinds twee weken staat er een koeltrailer van een vrachtwagen op het terrein van de camping van de ouders van Nell. "Ik had echt mijn eigen plekkie nodig. Ik woon nu nog thuis en moeders kan eigenlijk amper haar boodschappen kwijt en kan amper eten koken 's avonds, omdat ik bezig ben."

Bakkerij in koeltrailer 

De trailer van 13,5 meter zal worden omgebouwd tot een L-vormige trailer, waarbij deuren en ramen worden toegevoegd. Samen met vrienden en familie wordt er op dit moment hard aan de verbouwing gewerkt. "We bouwen de trailer nu om tot bakkerijtje, wat veel werk is, maar denk ik wel heel mooi gaat worden. De koeling is er wel af, maar het ging ons om de vloer, de wanden en het dak, die geïsoleerd zijn. Het is een idee van mijn vader, die is nogal handig en kwam ermee", verduidelijkt Nell.

En dat er genoeg plek is voor een koeltrailer van ruim dertien meter is duidelijk: "We hebben thuis een camping en dus ruimte zat. De trailer komt achter het erf te staan en het idee is dat mensen daar dan hun taarten kunnen afhalen."

"Ik hou van aanpakken: het moet wel goed, want half werk gaat niet voor mij"

Noa nell, Studente
Noa Nell en haar koeltrailer - Foto: Privéfoto

Nell werkt op dit moment op bestelling en denkt na over andere doorvoeringen binnen haar bedrijf. "De bestellingen gaan via Facebook en Instagram en ik wil in de toekomst een website lanceren, maar daar wil ik even de tijd voor vinden. Ik wil het wel goed doen. Ik houd van aanpakken: het moet wel goed, want half werk gaat niet voor mij", benadrukt Nell.

Ondernemersbloed

Wanneer Noa's Taarten doorgroeit, droomt Nell ervan om in de toekomst een grote bakkerij ergens midden in een stad te openen."Ik heb het prima thuis en ben nog helemaal niet bezig met op mezelf wonen. De bakkerij is puur omdat de bestellingen zo toenemen: dat ik mijn eigen plek nodig heb om taartjes te kunnen maken en lekker mijn ding te kunnen doen", vertelt Nell.

Wel heeft Nell als doel het assortiment verder uit te breiden, zodat mensen in de toekomst taarten bij haar trailerbakkerij kunnen kopen en kunnen afhalen. "Natuurlijk heb je doelen, maar ik wil me daar ook niet echt heel erg aan vasthouden. Voor nu eerst maar kijken of dit goed gaat lopen", voegt Nell toe.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook