Ga naar Content

Supermarkten en bestaande winkels kritisch op komst foodhal in Schalkwijk

Na 13 jaar is de weg zo goed als vrij voor de foodhal in Schalkwijk. De gemeente neemt deze maand een beslissing over het bestemmingsplan. Het plan dat ooit bedacht was door vastgoedondernemer en oud-groenteboer Aydin Kahraman als opsteker voor het verouderde winkelcentrum, kende veel obstakels. Ook nu is er nog kritiek. Is het wel logisch om iets nieuws neer te zetten terwijl ook hier zoveel panden leegstaan? 

Foto: NOAHH | Network Oriented Architecture

De overdekte hal moet een plek worden waar je een kopje koffie kan drinken of iets kan eten, direct ook wat verse boodschappen kunt doen en waar je ook 's avonds op het terras terecht kan. In het huidige plan is ruimte voor 600 vierkante meter horeca en 200 vierkante meter versmarkt. Een concept dat in onder meer in Amsterdam al een groot succes is. 

Dertien jaar geleden opperde Aydin Kahraman het plan al tijdens een brainstormsessie over hoe het verouderde winkelcentrum een oppepper kon krijgen. Nu pas lijkt het er echt van te komen. "Maar het is pas rond als het rond is", zegt Kahraman. 

Bezwaren

Op het bestemmingsplan voor de foodhal zijn namelijk wel zogenoemde 'zienswijzen' ingediend door twee grote supermarkten en de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren in het Winkelcentrum Schalkwijk.

tekst gaat door onder de foto

De binnenkant van Winkelcentrum Schalkwijk - Foto: Haarlem105 / Daan van Boerdonk

De angst van Albert Heijn dat de foodhal een verkapte supermarkt wordt, is door de gemeente weerlegd. Tegen NH Nieuws verklaart de grootgrutter tevreden te zijn met de aanscherping in het bestemmingsplan hierover. "Wij vinden de Foodhal leuk en goed voor het winkelcentrum", schrijft een woordvoerder. "En dus hebben wij verder geen bezwaren." 

Leegstand

Deka Supermarkten (Dekamarkt, red) en het Winkelcentrum Schalkwijk onderschrijven het belang van de toegevoegde waarde van het zogenaamde 'slowshoppen' in de foodhal. Maar deze partijen hadden liever gezien dat dit dan binnen in het winkelcentrum was geplaatst in plaats van in een nieuwe transparante hal buiten op het Floridaplein.

"Dit is weer iets nieuws, terwijl de leegstaande panden ín het winkelcentrum niet zijn opgevuld", vertelt woordvoerder Janneke Heinen van de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren in het Winkelcentrum Schalkwijk. 

tekst gaat door onder de foto

Foto: NOAHH | Network Oriented Architecture

Net als in andere centrumgebieden is hier meer en meer leegstand. Een deel zal zelfs gesloopt worden zodat er woontorens met 1.150 appartementen gebouwd kunnen worden. De gemeente Haarlem heeft hier gisteren een overeenkomst met drie bouwbedrijven voor afgesloten. Maar ook in het overige deel staat nog veel leeg. "Een foodhal binnen was een goede invulling geweest", vindt Heinen. "Dan hadden we op het plein buiten meer groen kunnen aanbrengen."

Buiten of binnen kopje koffie

Dat noemt initiatiefnemer Aydin Kahraman van de foodhal een 'fout', die jaren geleden ook werd gemaakt. "Toen waren we ook naar binnen gekeerd, maar mensen willen juist naar buiten toe om een kopje koffie te drinken."

Karahman vindt het bijzonder jammer dat het Winkelcentrum Schalkwijk vasthoudt aan de bezwaren tegen de Foodhal. "In Schalkwijk timmert de gemeente nu goed aan de weg met veel woningen, maar daarbij is wel een kwalitatieve aanvulling in de beleving voor het winkelcentrum noodzakelijk."

Politiek aan zet

Woordvoerder Janneke Heinen van Winkelcentrum Schalkwijk laat weten dat het nog onduidelijk is of na het vaststellen van het bestemmingsplan er officieel bezwaar ingediend gaat worden. De gemeente houdt er wel rekening mee. Dekamarkt wil in dit stadium daar nog geen antwoord op geven. 

De Haarlemse politiek is nu eerst aan het woord. Vanavond vergadert de commissie Ontwikkeling van de gemeente erover en op 27 mei wordt er definitief een beslissing genomen over het bestemmingsplan van de Foodhal. Aydin Kahraman hoop dat uiterlijk over anderhalf jaar koffie gedronken kan worden in de Foodhal van Schalkwijk. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]