Ga naar Content

Buurt vreest toename geluidsoverlast door komst zonnegeluidswal Naarderbos

De komst van de zonnegeluidswal langs de snelweg ter hoogte van het Naarderbos om bewoners te beschermen tegen kabaal van het autoverkeer, zou er voor kunnen zorgen dat de overlast voor bewoners aan de andere kant van de snelweg juist toeneemt. Dat vrezen buurtbewoners van de Naarder Keverdijk. 

Foto:

De zonnegeluidswal - een grote geluidswal met zonnepanelen erop - moet voor bewoners van het Naarderbos hun klachten over geluidsoverlast wegnemen. De bewoners hebben er al jaren last van. Dat hun klachten gegrond zijn, blijkt ook uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Afgelopen najaar bleek dat voor tientallen huizen de zogeheten 'geluidsbelasting' de normen overschrijdt

Lees ook

De grote 'geluidsmuur' moet dat probleem straks dus oplossen. De wal moet zo'n tien meter hoog worden en een kilometer lang om een groot deel van het geluid van de voorbijrazende auto's en vrachtwagens op de snelweg tegen te gaan.

Overlast aan de andere kant

De geluidswal komt alleen aan de kant van het Naarderbos te staan. En dat terwijl er ook aan de andere kant van de snelweg mensen wonen die overlast hebben van de snelweg. Ze klagen er ook al jaren over en vrezen dat de problemen aan hun kant van de snelweg straks alleen maar erger worden. 

De bewoners aan het Jac. P. Thijssepark vrezen dat hun geluidsoverlast vanaf de snelweg juist gaat toenemen door de komst van de wal. Waar de wal aan de Naarderbos-kant juist geluid moet tegenhouden, vrezen de bewoners dat de wal aan hun kant van de snelweg het kabaal juist gaat weerkaatsen met nog meer geluidsoverlast tot gevolg. 

De plek waar de zonnegeluidswal straks moet komen te staan. Aan de andere kant de woonwijk waar geen geluidswal komt te staan. Tekst gaat verder onder het kaartje. 

Extra metingen

De bewoners vragen aandacht voor hun zorgen. Wat de lokale fracties van de PvdA en GroenLinks betreft moet de gemeente daar wat mee doen. De partij oppert dat er metingen moeten komen om te kijken of de bewoners straks echt meer overlast gaan ervaren. Dat is volgens de partij de enige objectieve en betrouwbare manier om het probleem van de bewoners in kaart te brengen.

Zulke metingen zouden gedaan moeten worden voordat de zonnegeluidswal er staat en ook daarna 'zodat ook eventuele toename van de geluidsoverlast objectief aantoonbaar is', aldus de partij. 

De PvdA en GroenLinks komen vanavond met een voorstel voor de metingen naar de gemeenteraad. De gemeenteraad van Gooise Meren debatteert deze avond over de komst van de zonnegeluidswal. Naar verwachting maakt de raad een kwart miljoen euro vrij om het plan verder op poten te zetten. Als alle lichten op groen staan, zou de zonnegeluidswal er over twee tot drie jaar kunnen staan.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]