Ga naar Content

Haarlem wil toch hoge windturbine in buurt van zendtoren ondanks bezwaar Schiphol

De Haarlemse gemeenteraad is gepikeerd dat het Rijk een hoge windturbine nabij de zendtoren op het zuidelijke puntje van de Waarderpolder tegen houdt. Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dit niet, omdat Schiphol in de toekomst moet kunnen uitbreiden en een hoge windmolen dan in de weg staat. Wethouder Robbert Berkhout wordt naar Den Haag gestuurd haar op andere gedachten te brengen. 

Zendtoren op bedrijventerrein Waardepolder in Haarlem - Foto: NH Nieuws/ Geja Sikma

Haarlem wil graag haar deel in zon- en windenergie opbrengen voor het Regionaal Energiestrategie (RES, red.). Maar de dichtbebouwde gemeente heeft maar beperkte plek. Recreatiegebied Schoteroog is één van de weinige zoekgebieden voor windenergie. Vier windmolens die hier al lange tijd stil staan, zouden vervangen kunnen worden door één hoge turbine van 125 meter hoog. 

Dit kan volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport alleen maar op de huidige locatie van vier kapotte windmolens, maar bewoners van de wijk Land in Zicht die hier recht tegen aan kijken, protesteren hier tegen. Ze vrezen slagschaduw en een constante geluidsoverlast van de enorme windmolen. De gemeenteraad heeft oren naar dit bezwaar en vindt dat de mogelijkheid om die hoge windmolen van 125 meter meer zuidelijk op het Schoteroog te plaatsen, beter onderzocht moet worden. Daar staat nu al een zendmast van 145 meter hoog. 

Vier kapotte windmolens op Schoteroog in Haarlem - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

'Onnodig beperkend'

Dat minister Van Nieuwenhuizen dit niet wil, vindt ook wethouder Robbert Berkhout 'onnodig beperkend'. Het verzoek van de gemeenteraad om weer hiervoor te lobbyen wil hij wel temperen. "We moeten niet te optimistisch zijn dat dit haalbaar is." Na Kamervragen begin dit jaar is de minister al heel stellig geweest in haar afwijzing. 

Maar de Haarlemse gemeenteraad wil toch mogelijke toekomstige uitbreiding van de luchthaven proberen tegen te houden, 'omdat meer vluchten over dichtbebouwd Haarlems grondgebied onwenselijk is'. Juist aan deze kant van de stad  moet een compleet nieuwe woonwijk verrijzen. 

"Meer vluchten over dichtbebouwd Haarlems grondgebied is onwenselijk"

uit aangenomen motie door gemeenteraad

Interesse van oud-ijzerhandelaar 

Eigenaar Okke Kaan van de vier kapotte windmolens op Schoteroog is blij met de steun van de Haarlemse gemeenteraad. "Het is van de zotte dat een nieuwe windturbine niet zou mogen, terwijl die zendmast daar al wel staat." Maar als deze lobby niet lukt, wil hij toch graag een hoge windmolen op de plek recht tegenover de woonwijk. 

Tot die tijd laat hij de vier kapotte windmolens in ieder geval staan, ook al kunnen ze niet meer draaien. "Een oud-ijzerhandelaar heeft al interesse getoond, maar ik wil eerst duidelijkheid over de nieuwe hoge windmolen." Volgende week hij een gesprek met wethouder Berkhout. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]