Ga naar Content

Duizenden automobilisten zetten dorp met 900 inwoners dagelijks op zijn kop

In Beinsdorp, een van de kleinste dorpen van Haarlemmermeer, krijgen de bijna 900 inwoners dagelijks te maken met enorme verkeersdrukte en overlast. Tijdens de spits zorgt het sluipverkeer voor flinke files en wanneer het er rustig is rijden automobilisten de bewoners bijna voor hun sokken. 

Foto: Niels van Steijn / NH Nieuws

Het gaat om de Venneperweg en de Hillegommerdijk, een stuk waar je normaal gesproken 30 kilometer per uur mag rijden. Weggebruikers hebben daar maling aan, zo blijkt uit metingen van de gemeente: maar liefst 97% van de automobilisten rijdt te hard. Al in 2017 schrijft de gemeente Haarlemmermeer in een visie dat dorpen als Beinsdorp en Zwaanshoek onder het doorgaand verkeer 'zuchten'. 

Dorpsraad verkeerscommissie 

Maar tot op de dag van vandaag zijn er enkel versmallingen op de Venneperweg, op de Hillegommerdijk staat een oude flitspaal die niet meer werkt. 

De bewoners van de Venneperweg en Hillegommerdijk zijn het zat, dagelijks hebben ze last van het verkeer in het dorp. De dorpsraad van Beinsdorp heeft daarom de verkeerscommissie uitgebreid. Raymond Wigmore is daarom ook onlangs aangesloten en vertelt dat de bewoners vooral last hebben van het sluipverkeer tussen Lisse, Lisserbroek en Hillegom: "Mensen willen alle stoplichten in Hillegom vermijden en rijden daarom over de dijk naar Hillegom. Daarnaast zie je dat tijdens de spits veel verkeer vanuit Hillegom, via de Venneperweg naar de snelweg bij Nieuw-Vennep rijden."

Wendy Rutten en haar buurjongen Ties Chaudron herkennen het probleem en hebben automobilisten de afgelopen weken op een ludieke manier op hun gedrag gewezen. Met een nepflitser en een houten verkeersbord brengen ze bij automobilisten onder de aandacht dat ze te hard rijden. "Veel auto's gaan echt zachter rijden als ze mij zien staan", vertelt Ties. "Het is hier echt gevaarlijk, als kinderen hier onder een auto komen zijn ze echt plat als een dubbeltje."

tekst loop door onder de foto

Foto: Niels van Steijn / NH Nieuws

Bedreigingen

Volgens een bewoner van de Hillegommerdijk zijn er nog geen ongelukken gebeurd omdat de Beinsdorpers zich aanpassen aan het verkeer. "We laten onze hond 's avonds bijvoorbeeld met hesjes en lichtjes uit langs de weg. Het komt namelijk echt voor dat mensen met 80 á 90 kilometer langs je rijden." Hij vertelt ook dat hij om zich heen merkt dat dorpsgenoten de automobilisten niet meer op hun gedrag durven aan te spreken. "Er is wel eens een auto op iemand ingereden en iemand anders is wel eens bedreigd nadat hij er iets van zei. 

Raymond Wigmore laat weten in gesprek te zijn met wethouder Marja Ruigrok en vertelt dat hij graag een aantal maatregelen zou zien. "Een spitsverbod kan helpen, waardoor je de file's voorkomt. Ook zou een knip op de dijk iets uithalen en zou de weg een meer 'dorps' karakter moeten krijgen.  Het lijkt nu meer op een snelweg met huizen, dan op een dorp met een weg", besluit Wigmore. 

Mogelijke oplossingen

Betrokken wethouder Marja Ruigrok laat in een reactie weten dat de situatie onlangs is  bekeken en  mogelijke oplossingen zijn besproken. Oplossingen voor de korte termijn worden door de gemeente nu besproken met de politie. "Daarnaast zoeken ook de lokale politieke partijen, verenigd in een raadswerkgroep, naar oplossingen voor deze verkeersproblematiek."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]