Ga naar Content

Panter Ginger van Landgoed Hoenderdaell overleden: 'Moeilijke keus, maar duidelijk'

Panter Fred moet het voortaan zonder zijn zus Ginger doen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. De vrouwtjespanter is onlangs overleden. Ze had de laatste maanden last van haar nieren. De laatste tijd waren de problemen verergerd en was er geen andere keus dan de katachtige te laten inslapen.

Panter Ginger - Foto: NH Nieuws

Het duo Fred en Ginger werden eind vorig jaar verhuisd naar een nieuw verblijf in Landgoed Hoenderdaell. Dat ging heel lang goed, zegt verzorgster Saskia Verbruggen. "Maar een paar maanden terug werd Ginger chagrijnig en had ze minder eetlust."

Nieren

Uit onderzoek bleken haar nieren slechter te zijn geworden. Hoe dat kon was onduidelijk, zegt Verbruggen. "Het kan dat er in haar jonge leven slechte voeding aan haar is gegeven of het kan een erfelijke kwaal zijn, we weten het niet precies. Ze is nog te jong [geboren in 2013. red.] om het als ouderdomskwaal te krijgen."

Met medicatie ging het uiteindelijk weer een hele tijd goed, tot begin vorige week. "Toen ineens kakte het in. Ze stopte helemaal met eten en dat is natuurlijk een slecht teken."

Nieuw verblijf

Uit nieuw onderzoek bleek dat een van haar nieren nu compleet gestopt was met werken. Ook met haar andere nier ging het niet goed. "Ook bleek ze er hartproblemen bij te hebben gekregen. De keus was toen moeilijk, maar ook duidelijk. We hebben haar helaas moeten euthanaseren."

Panter Ginger laat broertje Fred alleen achter. "Hij heeft ook nierproblemen, dat maakt het extra zuur. We hadden net een nieuw verblijf [voor de zieke panters, red] gemaakt, omdat we wisten dat ze nergens anders heen konden. Nu kan Ginger er in ieder geval niet meer heen."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]