Ga naar Content

Louis van Gaal keert terug van pensioen en wordt voor derde keer bondscoach

Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, zo meldt de KNVB officieel. De geboren Amsterdammer moet Oranje uit het slop gaan trekken en volgt Frank de Boer op, die vertrok na het teleurstellende EK. De 69-jarige Van Gaal neemt Danny Blind en Henk Fraser mee als assistenten en tekent tot en met het WK van 2022.

Louis van Gaal - Foto: Pro Shots / Witters

Van Gaal genoot de afgelopen vijf jaar van zijn voetbalpensioen, maar keert toch terug in Zeist als bondscoach. Zijn eerste periode als trainer van het Nederlands elftal begon in 2000 als opvolger van Frank Rijkaard. Kwalificatie voor het WK 2002 werd misgelopen, ondanks dat de selectie grotendeels bestond uit spelers die op het EK 2000 de halve finale hebben bereikt. 

In 2012 keerde de oud-trainer van Ajax, AZ, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United terug als bondscoach. Oranje plaatste zich toen wel voor het WK in 2014. Tegen alle verwachtingen in werd de halve finale bereikt, waarin Argentinië de strafschoppenserie won. In de troostfinale werd Brazilië verslagen.

WK 2022

De eerste interland onder Van Gaal is direct een belangrijke, want 1 september speelt Oranje in Oslo tegen concurrent Noorwegen. Aangezien de eerste kwalificatiewedstrijd werd verloren van Turkije (4-2), moet Nederland een resultaat halen tegen de Noren. Drie dagen na Noorwegen speelt Oranje tegen Montenegro en op 7 september is Turkije de tegenstander. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]