Ga naar Content

Unesco benoemt Nieuwe Hollandse Waterlinie tot werelderfgoed

De forten en andere verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben vanaf vandaag de status van werelderfgoed. Dat maakt Unesco bekend. Tot grote vreugde van onder meer de provincie Noord-Holland. "We zijn ontzettend blij", laat gedeputeerde Zita Pels weten. 

Foto: Adobe Stock

De benoeming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot werelderfgoed volgt als 'uitbreiding' van de Stelling van Amsterdam, het vergelijkbare maar iets jongere historische verdedigingswerk rondom de hoofdstad dat in 1996 al werd benoemd tot werelderfgoed. Ze vormen nu samen de Hollandse Waterlinies op de werelderfgoedlijst.

Geen uitgemaakte zaak

De Nieuwe Hollandse Waterlinie stond al langere tijd op de nominatie om tot werelderfgoed benoemd te worden. Er wordt al sinds halverwege de jaren negentig over gesproken. Het duurde tot tien jaar geleden voordat de verdedigingslinie definitief een nominatie kreeg. Daarna maakten de verschillende provincies waarin de werken liggen zich hard voor de benoeming tot werelderfgoed. 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingswerk dat loopt van Muiden tot aan de Biesbosch, ter bescherming van het oude Holland. De linie is 85 kilometer lang en bestaat uit 45 forten. De vestingen van Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis zijn er onderdeel van, evenals de twee kastelen Slot Loevestein en Muiderslot.

Koning Willem I besloot in 1815 tot de aanleg van de vernieuwde waterlinie. In 1880 volgde een uitbreiding met de Stelling van Amsterdam. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die Nederland beschermde tegen vijanden van buitenaf. Dat gebeurde door delen onder water te zetten, zodat gebieden moeilijker te bereiken waren van buitenaf. Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld.

Er staat tot nu toe slechts elf Nederlandse 'erfgoederen' op de wereldwijde erfgoedlijst van Unesco, die in totaal bestaat uit 1.100 erfgoederen.

Toch was het tot het laatst toe spannend of de Nieuwe Hollandse Waterlinie wel definitief op de Unesco Werelderfgoedlijst zou komen. Nog geen maand geleden adviseerde het adviesorgaan van Unesco nog om de verdedigingswerken niet direct in te schrijven, maar eerst nader onderzoek te doen naar onder meer de bescherming van de werken. De provincies Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland betoogden toen nogmaals waarom de werken op de lijst zouden moeten komen.

Dat is nu dus gelukt, tot grote vreugde van de aanvragers. "We zijn ontzettend trots dat de werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam nu uitgebreid is met De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als vier provincies zetten we ons al jaren in voor de bescherming, het behoud en het versterken van dit unieke stukje Nederland. We zijn dankbaar dat deze inzet nu is beloond door het werelderfgoedcomité en we hopen dat er veel mensen van over de hele wereld De Hollandse Waterlinies komen bewonderen", laat gedeputeerde Zita Pels van de provincie Noord-Holland weten. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]