Ga naar Content

Rondvaart door grachten ontstaan na verloren prijsvraag

Alkmaar kent een rijke historie die goed is voor mooie verhalen. Die van de Grachtenrondvaart Alkmaar is daar ook een van. Inmiddels is het een volwaardig familiebedrijf, waar de derde generatie inmiddels van aan het roer staat. Maar bijna was er geen rondvaartboot in de stad geweest: toen het idee geopperd werd, geloofde men niet dat er een boot onder de lage bruggen door kon varen.

Rondvaart Alkmaar - Alkmaar Centraal

Het begon een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog met een prijsvraag van het Alkmaarse VVV. Die zochten een manier om de stad meer op de kaart te zetten. Een van de voorstellen was een rondvaartboot door de grachten. Het idee won het uiteindelijk niet, want men twijfelde aan de haalbaarheid.

"Deze meneer Van den Heerik dacht toen: 'wat nou het kan niet, het kan wel'. Hij heeft het dus evengoed opgezet en is met zijn eigen tuindersvlet gaan varen", vertelt Nicolet van Heugten-Woltheus, mede-eigenaar van Grachtenrondvaart tegen mediapartner Alkmaar Centraal.

"Van den Heerik heeft het tien jaar gedaan en die heeft het doorverkocht aan een ander. En daarna is het in handen gekomen van mijn opa", vertelt Nicolet. De broers Woltheus runden de rederij en de rondvaarten samen, maar splitsten in 1989 af. Tegenwoordig staan Nicolet en haar man Frans letterlijk en figuurlijk aan het roer.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]