Ga naar Content

Na negen jaar eerste divisie maakt Erik Schouten zich op voor eredivisiedebuut

Voor Erik Schouten staat een bijzonder weekend voor de boeg. De 29-jarige verdediger van Cambuur mag zich eindelijk opmaken voor de eredivisie. Dat is iets waar de Westwouder al een paar keer dichtbij was en waar hij al lang naar snakt.

Familieman Erik Schouten maakt zich op voor zijn eredivisiedebuut - NH Nieuws

We gaan even terug in de tijd. Het is de zomer van 2019 als Erik Schouten na zeven seizoenen FC Volendam de overstap maakt naar SC Cambuur. Bij Het Nieuwe Oranje kende Schouten een moeilijk laatste seizoen, want door een zware knieblessure kwam hij slechts tachtig minuten in actie. Zijn transfer naar Cambuur bleek een succes en in het eerste seizoen lijkt promotie naar de eredivisie niet meer mis te kunnen gaan. 

Cambuur gaat in dat seizoen na 29 wedstrijden, met een voorsprong van vier punten op nummer 2 De Graafschap, aan kop in de eerste divisie. En omdat nummer drie FC Volendam inmiddels op een achterstand van elf punten was gezet, was promotie binnen handbereik. De nummer twee van de eerste divisie promoveert namelijk ook rechtstreeks naar de eredivisie.

"Ik zeg weleens West-Friesland is het kleine Volendam"

Voetballer erik schouten

Maar toen werd de competitie abrupt stilgelegd door corona en promoveerde er niemand naar de eredivisie. "Vorig jaar was eigenlijk mentaal het zwaarst vond ik. Toen hadden we af en toe het idee van 'we hadden ook daar kunnen staan'", blikt Schouten terug op afgelopen seizoen. 

Kampioenschap

De teleurstelling geeft Schouten en zijn teamgenoten uiteindelijk extra motivatie om het jaar erop alsnog te promoveren naar eredivisie, iets wat nog altijd ontbreekt op de cv van de 29-jarige centrale verdediger.

Aanstaande zondag gaat die lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling tegen FC Groningen. Na maar liefst 9 seizoenen, 200 wedstrijden en ruim 16 duizend minuten in de eerste divisie, gaat Erik Schouten zijn debuut maken in de eredivisie. En dat nog net op 29-jarige leeftijd; maandag wordt hij namelijk 30 jaar. 

Familiemens

Schouten is een geboren en getogen West-Fries. Hij groeide op in het dorpje Westwoud en zijn ouders wonen daar nog steeds. Zelf woont hij een dorp verderop en dus reist hij elke dag ruim een uur op en neer naar Leeuwarden. Inmiddels is hij samen met zijn vriendin aan het kijken voor een appartement in Leeuwarden, maar zijn familieband zal ondanks de ruime afstand altijd sterk blijven. 

"Ik ben heel erg een familieman. We zien elkaar veel", reageert Schouten op een videoboodschap van zijn familie. "In mijn oude dorp heb ik nog heel veel contact met de mensen daar. Ik zeg weleens West-Friesland is het kleine Volendam. Iedereen kent elkaar en ik zie de mensen veel. En met mijn eigen familie is het helemaal mooi dat die band zo hecht is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]