Ga naar Content

Horeca moet binnen week terrassen ontruimen: DRP vraagt college dringend om coulance

Het besluit van de gemeente Hoorn om de terrassen van de horecazaken in de stad deze winter niet toe te staan, heeft wat stof doen opwaaien. Enkele ondernemers ontvingen een brief met de sommatie om hun terrassen binnen een week te verwijderen. De Hoornse fractie DRP vindt dat 'een totaal gebrek aan inlevingsvermogen en gevoel voor proportionaliteit en redelijkheid', schrijft voorzitter Menno Jas.

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

"De verontwaardiging bij de ondernemers is groot", schrijft Jas aan het Hoornse college. Verschillenden van hen hebben brieven gekregen van de gemeente waarin ze gesommeerd worden de spullen voor het uitgebreide terras binnen één week te verwijderen, op straffe van sancties, zegt Jas tegen NH Nieuws.

Volgens hem is dit niet te rijmen met kwetsbare positie van de ondernemers die door de coronacrisis is ontstaan. "Die mensen hebben het de laatste maanden al zwaar genoeg gehad."

'Rommelige' uitstraling

Vorig jaar besloot de gemeente Hoorn dat de vergrote zomerterrassen van de horecaondernemers tot 1 november open mochten blijven. Het leek erop dat de gemeente dit jaar ook positief stond tegenover een openstelling in de winter, maar onlangs werd toch besloten dat deze winterterrassen niet zullen worden toegestaan.

De gemeente vreest namelijk voor leegstand, een 'rommelige' uitstraling door de afzetschermen van de terrassen en de (niet duurzame) terrasverwarming. Daarnaast zou het voor te veel gedoe zorgen rondom het toestemming geven voor tijdelijke overkappingen, afschermingen en terrasverwarmingen.

"Dat u ondernemers op een dergelijke kille manier aan denkt te moeten schrijven, getuigt van een totaal gebrek aan inlevingsvermogen"

Menno Jas, fractievoorzitter DRP

Vanavond worden er volgens Jas vragen gesteld in de raadsvergadering over de sluiting van de winterterrassen. "VVD, D66 en GroenLinks zijn al tijden bezig met het zoeken naar mogelijkheden met betrekking tot winterterrassen", aldus Jas. 

'Gebrek aan inlevingsvermogen'

De Realistische Partij (DRP) richt zich met deze brief vooral op de manier waarop de ondernemers aangeschreven zijn. De partij spreekt over een totaal gebrek aan inlevingsvermogen en gevoel voor proportionaliteit en redelijkheid bij het Hoornse college,  "dat u, een college dat al anderhalf jaar met de raad in gesprek is hoe we onze ondernemers kunnen ondersteunen tijdens deze coronacrisis, dezelfde ondernemers op een dergelijke kille, hardvochtige en respectloze manier aan denkt te moeten schrijven", zegt Jas. "Wees uzelf er alstublieft bewust van dat u op deze wijze een deel van onze (horeca-)ondernemers zo'n beetje volledig de mogelijkheid tot ondernemen ontneemt."

DRP verzoekt het college zeer dringend om coulant te zijn en af te zien van de aangekondigde stappen tegen ondernemers, en in plaats daarvan mee te denken. "Zodat zij de aankomende periode op een economisch gezonde manier door kunnen komen."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]