Ga naar Content

Buitenzwembad Heersdiep blijft open, ook voor mensen zonder QR-code: 'grondige reden'

Voor mensen zonder QR-code stelt het Aquacentrum Den Helder het buitenbad op zaterdagen beschikbaar. Het zwembad ziet deze actie niet als aanleiding om het niet vaccineren te stimuleren, laat manager Age de Jong op NH Radio weten: "Sommige mensen hebben een hele grondige reden om zich niet te laten vaccineren, bijvoorbeeld op medische gronde. En juist die mensen hebben ontzettend veel behoefte om te kunnen sporten en te kunnen blijven bewegen."

Foto: NH Nieuws / Mariëlle Bakker

Het Heersdiep zal het buitenbad openen voor mensen die zich 'niet hebben laten vaccineren of kunnen laten vaccineren'. Het bad loopt te veel bezoekers mis, als zij het buitenzwembad niet openen voor 'deze groep'. "Het gaat om ongeveer 20 procent van onze bezoekers die zo buiten de boot valt", vertelt Age de Jong en manager van het zwembad.

Volgens De Jong gaat het dan ook niet om het stimuleren van het nemen van geen vaccin. Hij laat weten dat er genoeg mensen met 'grondige redenen' zonder vaccin zijn. Zo vertelt hij op NH Radio dat er veel mensen zijn die zich op 'medische gronden' niet laten vaccineren en juist moeten blijven bewegen. "We hopen juist die mensen hiermee tegemoet te komen, om hier te kunnen blijven zwemmen."

'Niet nieuw'

De hele winter is het buitenzwembad al standaard open. "Wij zijn het hele jaar open met ons buitenbad en met die temperatuur van 28 graden met het water, valt dat buiten wel mee", vertelt hij. Nieuw is dat de zaterdagochtend speciaal wordt 'gereserveerd' voor mensen zonder QR-code. En mocht het koud worden, dan geldt: "Af en toe met de neus onder water."

"Dat is dan iets heel Spartaans, met de blote billen buiten staan"

Age de jong - manager zwembad het heersdiep

Bovendien gelden de regels in het zwembad, die verspreiding van het coronavirus tegengaan. "Drie personen zwemmen in een baan en daardoor kunnen mensen voldoende afstand tot elkaar hebben. Het is in de buitenlucht: een betere ventilatie dan buiten kun je niet hebben", vertelt hij. "Dus we maken ons hier totaal geen zorgen om."

Geen zorgen

"Wij hebben in januari, begin dit jaar, ook ons buitenbad opengedaan toen het gehele zwembad nog dicht was. Toen waren er nog helemaal geen vaccinaties en zwommen mensen ook gewoon netjes", laat De Jong weten.

Bovendien is het buitenbad via buiten te betreden en is er geen noodzaak om het gebouw in te gaan. En hierbij gaat alles volgens het zwembad volgens de regels: 'dit kan gewoon'. "We laten de mensen via buiten naar het buitenbad toelopen en ze kleden zich buiten om. Dat is dan iets heel Spartaans, met de blote billen buiten staan", lacht hij.

Aanstaande zaterdag is 'er gewoon nog plek tussen 9.00 en 12.00 uur'. Bezoekers kunnen een plekje reserveren via de website.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.