Ga naar Content

Hilversum trekt flink de portemonnee voor pleintje: 6,5 ton voor meer groen

Opnieuw is de gemeente Hilversum bereid de portemonnee flink te trekken voor het vergroenen van een plein aan de oostkant van het dorp. De metamorfose van het Jac. P. Thijsseplein, met plek voor extra groen, sport en biodiversiteit, mag ruim 650.000 euro kosten. En daar komt nog eens dik 30.000 euro voor het herplanten van vier bomen.

Foto: Google Streetview

Wat het college van burgemeester en wethouders betreft, is het vergroenen van dit plein een goed idee en is de bijbehorende rekening van 657.000 euro geen probleem. Dat blijkt uit de voorlopige besluitenlijst van B&W van afgelopen dinsdag. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om dit krediet inderdaad te verstrekken. Op 2 februari 2022 buigt de Hilversumse politiek zich over het gevraagde investeringsbudget om het plein van 4.000 vierkante meter aan te pakken.

Sporten en spelen

Het plein, gelegen in postcodegebied 1221, krijgt een volledige metamorfose. Met 1.800 vierkante meter wordt er substantieel groen toegevoegd. Op het plein komen negentien bomen meer dan gepland en daar komen nog kleinere meerstammige boompjes bij. Vier kanstanjebomen moeten weg, maar daar komen evenveel bomen voor terug. Dat kost 32.000 euro. Naast extra groen moet er ook ruimte komen om te sporten en te spelen.

Lees ook

Volgens de gemeente is dit nieuwe ontwerp tot stand gekomen met de hulp van bewoners. Zo'n dertig Hilversummers hebben meegewerkt in een zogeheten bouwteam en nog eens 75 inwoners hebben digitaal hun wensen doorgegeven. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat er nu is gekozen voor houten speelelementen en plek voor sporttoestellen voor volwassenen.

Kabelbaantje

Daarnaast is er in het ontwerp ruimte voor biodiversiteit. De gemeente laat eveneens een Thijssetuin aanleggen. Dat moet een zone zijn met veel verschillende plantsoorten en een kleine wadi. Verder wil Hilversum hier een warmtepomp realiseren en is de aanleg van een kabelbaantje voer voor nader onderzoek. De laatste twee zijn 'grote wensen' van de omwonenden.

Als de raad instemt met het budget en het voorlopig ontwerp volgt een definiteve variant, zodat de voorbereidingen kunnen gaan paatsvinden. Na de zomer kan de metamorfose van het het Jac. P. Thijsseplein dan echt uitgevoerd worden.

Het vergroenen van een van de meest versteende wijken van het land is dit jaar begonnen. Bewoners willen namelijk aanzienlijk meer groen in hun wijk hebben. Deze overduidelijke wens is opgenomen in de Gebiedsagenda 1221, de toekomstvisie voor de Geuzen-, Electro- en Kleine Driftbuurt. Met werkgroep de Groene Loper is de gemeente sindsdien actief bezig te kijken waar vergroening plaats kan vinden in het postcodegebied.

Wedstrijd

Uit een vorig jaar uitgeschreven wedstrijd kwam naar voren dat het voorplein van Wijkcentrum De Geus en de pleinen aan de Kleine Drift en de Ampèrestraat als eerste aan de beurt komen voor vergroening. Voor deze opknapbeurten heeft de gemeenteraad afgelopen juni al 479.000 euro beschikbaar gesteld.

Inmiddels zit de vergroeningsklus bij het Hilversumse buurthuis aan de Geuzenweg er al op. Vandaag was de officiële opening van het gepimpte voorterreintje. De twee andere locaties zouden in 2021 eveneens aan de beurt zijn, maar dat is uitgesteld tot begin volgend jaar. In het voorjaar moet de herinrichting van beide pleinen zijn afgerond.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]