Ga naar Content

Politiek reageert op intrekken aanvraag drijvende kroeg de Ark: 'het is niet netjes'

Deze week werd duidelijk dat Eemnes nog langer kroegloos zal blijven. Marc Timmerman, initiatiefnemer van de drijvende kroeg de Ark, heeft zijn aanvraag ingetrokken. Dat heeft hij gedaan omdat in de laatste commissievergadering bleek dat meerdere raadsleden de komst van de Ark toch niet zagen zitten. En dat terwijl Timmerman eerder signalen kreeg dat hij zijn plannen kon gaan uitwerken. Meerdere raadsleden leggen hun bezwaren uit.

Illustratie van Ark langs polder Eemnes - Foto: Marc Timmerman

Aankomende maandag zou het zover zijn, de raad van Eemnes zou stemmen over het uitgeven van een Verklaring van geen Bedenking voor drijvende kroeg de Ark. Hiermee zou de realisatie van de enige kroeg van Eemnes een stuk dichterbij komen. Maar tijdens de commissie Ruimte eerdere deze maand, werd duidelijk dat er een aantal raadsleden toch hun bedenkingen hadden.

Initiatiefnemer Marc Timmerman zag de bui hangen en trok zijn aanvraag deze week in. Volgens hem heeft de Commissie Ruimte in april 2021 aangegeven dat hij door kon gaan met het uitwerken van de plannen. Hij voelt zich dan ook erg in het ootje genomen.

Lees ook

De grootste partij van Eemnes is Dorpsbelang. Zij stonden vanaf het begin al heel positief tegenover de komst van de Ark. Raadslid Bas Pouw laat weten dat ze dat nog steeds zijn. "Wij gaven tijdens eerdere commissievergaderingen een positief advies omdat wij geen majeure bezwaren hadden. Die hebben wij nu nog steeds niet."

Het raadslid laat weten dat hij het gevoel van initiatiefnemer Marc Timmerman begrijp. "Als je zo'n advies geeft en het balletje gaat rollen, dan is het niet netjes om zonder grote bezwaren je terug te trekken."

De PvdA zit met twee zetels in de raad en is onderling verdeeld over de kwestie. Marcus van den Brink in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag dat hij al eerder heeft aangegeven dat hij het planologisch niet zag zitten omdat de Ark volgens hem niet zou samengaan met de haven van Eemnes.  Wel kan Van den Brink zich voorstellen dat Timmerman hier niet blij mee is. "Ik ben consequent geweest, maar de politiek is dat hier niet", zegt hij. Fractiegenoot Jaap Hoorneman staat volgens Van den Brink wel positief tegenover de Ark.

Bezwaren

Waar volgens Timmerman en raadslid Pouw geen majeure bezwaren zijn bijgekomen zijn die er volgens D66-raadslid Pascal Defferding wel. Zo noemt hij dat er sinds april vorig jaar, toen de Commissie Ruimte een positief advies gaf, bedenkingen van omwonenden gekomen en heeft de provincie Utrecht laten weten de komst ook niet te zien zitten. Dit omdat het buiten de zogenaamde Rode Contour valt, de grens waarbuiten niet gebouwd zou mogen worden. Wel benadrukt Defferding dat hij het erg sneu vind en dat hij alle moeite van Timmerman erg waardeert. 

Luister het hele interview met Marcus van den Brink terug via deze link.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]