Ga naar Content

Dakwerkers draaien overuren: "Ik zat net op het dak en heb al 58 gemiste oproepen"

De storm is gaan liggen, en dus wordt er volop opgeruimd en gerepareerd. Met name dakdekkers zijn momentel gierend druk. Na een belronde van NH Nieuws langs daklegbedrijven wordt de telefoon nauwelijks opgenomen of klinkt de voicemail. Bij de telefoontjes die wel worden opgenomen 'is er weinig tijd, want we moeten door'. "Chaotisch, dat is het wel ja", aldus Mikey Jongbloed van Miro Dakwerken. 

Foto: HSC

Het is druk, meer dan druk. Een dakwerker werkzaam bij Van Est uit Heerhugowaard laat weten dat hij 'geen tijd heeft om zelfs dit telefoontje aan te nemen'. In de tijd dat hij op het dak zat, ontving hij namelijk al 58 gemiste oproepen. "Het is heel druk, moet je nagaan. Het is vol, dus we schuiven door en we zaten al vol."

"Ik ben op dit moment 24 uur bezig en ben al 72 keer gebeld, dat is net zo veel als normaal in twee maanden"

MARIO ALLARD - ALLARD DAKWERKEN

Mario Allard van Allard Dakwerken in Beverwijk herkent zich in dit beeld. "Ik ben op dit moment al 24 uur bezig en ben al 72 keer gebeld, dat is net zo veel als normaal in twee maanden. Op dit moment kan ik alleen de spoedreparaties aannemen, en dat zijn er al veel", vertelt hij. "Ik had gisteren ook iemand die vertelde dat de brandweer niet kon komen, omdat die geen tijd hadden. En dan moet ik zelf wel het dak op? Dat is vervelend, maar dat kan en ga ik dan ook niet doen."

'Vaak slecht onderhouden'

En aan wat voor schade moeten we denken? Volgens de dakleggers die NH Nieuws sprak is het 'te veel om op te noemen'. "Van schoorstenen die afbreken, tot gaten, loszittende platen, -dakzeilen of -dakpannen; eigenlijk alles dat op het dak zit", aldus Allard. Zo vertelt hij dat mensen hun dak vaak slecht onderhouden, of hier niet bij stilstaan. "Vroeger werkte je met ander materiaal, maar dat mag tegenwoordig niet meer, ook niet van de verzekering."

"Wij in Den Helder hebben altijd te maken met wind, we zijn wel wat gewend"

Mikey Jongbloed - Miro dakwerken

Mickey Jongbloed werkzaam bij Miro Dakwerken: "In Den Helder valt de schade nog mee als je het vergelijkt met de rest van het binnenland. Wij in Den Helder hebben altijd te maken met wind, we zijn wel wat gewend."

Volgens Jongbloed denken veel mensen bij het opknappen van een huis vaak eerst aan de binnenkant, maar vergeten ze daarbij de buitenkant van het huis, het dak. "De oude constructie bestaat uit hout en dakpannen, als er dan een dakpan afwaait, lekt het meteen. Tegenwoordig werken we met mechanisch bevestigen en is er bijvoorbeeld dampfolie."

Jongbloed heeft zelf ook een vader en broer in het vak zitten, die vandaag ook druk in de weer zijn. "Zij zijn op dit moment met een team nog bezig aan het dak van de Heli Haven in Den Helder, dat er is afgewaaid. Zelf ben ik met ongeveer tien man, die ook uit Amsterdam zijn gekomen, bezig voor particulieren. Zo hebben we het een beetje verdeeld."

Nachtwerk

Dat de mannen voorlopig nog niet klaar zijn, wordt duidelijk als blijkt hoe veel mensen alleen al voor vandaag nog op de planning staan. Allard: "Ik ben vanmorgen om 9.00 uur begonnen en heb tot nu toe 22 mensen geholpen en er staan er nog 12 op de planning."

Ook lopen de afspraken vaak uit. "Als je dan eenmaal op het dak staat, blijkt dat er ook wel iets bij de buurvrouw of buurman fout is. Dan help je toch en blijf je wat langer op het dak staan."

En ook spelen de dakwerkers in op het weer. Zo zou het vanmiddag om 16.00 uur weer gaan regenen. "Het moet toch lekvrij blijven, dus we helpen mensen wel. Het zal wel laat worden ja", vertelt Allard. En ook voor Jongbloed zal deze 'chaotische dag' voorlopig nog niet over zijn. Met zijn inmiddels twintigste klant denkt hij ook nog tot in de avond door te moeten werken. "Het zal wel donker worden. Voorlopig blijven we het druk houden."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.