Ga naar Content

Weggeefwinkel Nix staat over een week op straat: "We kunnen nergens heen"

Het huilen staat ze nader dan het lachen. Per 1 maart gaat de nieuwe huurder van het pand van de weggeefwinkel Nix in de Zaanse Rosmolenbuurt verbouwen. Op Facebook zijn al noodkreten geuit en ook de bewoners bezinnen zich op actie, want zo'n prachtig sociaal project mag in hun buurt niet zomaar weg. "Er zijn al zo veel winkels en voorzieningen verdwenen", zegt Daniël Giltay Veth.

De vrijwilligers van weggeefwinkel Nix in de Rosmolenbuurt - Foto:

Normaal mag je maar drie gratis artikelen per maand meenemen, maar vandaag letten ze daar niet echt meer op. Over een week is het misschien wel afgelopen en zitten ze omhoog met al die spullen. Door haar tranen heen klinkt vrijwilliger Karen van Wijk strijdvaardig. Ze heeft al een week niet geslapen van al die onzekerheid. "Ik geef de hoop niet op. Iedereen zegt van 'we gaan dicht'. Maar nee, ik wil dat niet horen."

Voor Karen en ook Irene is de winkel hun alles. "Ik moet officieel drie dagen werken, maar als ze mij vragen om vier of vijf dagen te komen, doe ik dat. Je doet het voor elkaar en voor de klanten", zegt Karin. "Als het er straks niet meer is, dan stort ik in elkaar. Dan weet ik zeker." Stiekem hopen Karen en Irene dat de gemeente nog ergens een pand beschikbaar heeft dat ze voor een zacht prijsje kunnen huren. Gerust zijn er niet op. 

Tekst gaat verder na de video

Karen van Wijk helpt een klant van de weggeefwinkel - NH Nieuws

Daniël legt een troostende hand op de schouder van Irene Buitendijk. Zij runt, samen met een aantal vrijwilligers, de weggeefwinkel al tien jaar. Ze krijgt het even te kwaad als ze bedenkt hoe weinig tijd ze nog hebben om iets anders te vinden. Daniël legt uit hoe belangrijk het is dat zo'n laagdrempelige sociale winkel in een arme volksbuurt zit. "En niet alleen om de gratis spullen, maar ook om de gezelligheid. Even een praatje maken of een kopje koffie drinken. Het is zo erg als dit er niet meer is." Hij gaat met andere bezorgde buurtbewoners zo snel mogelijk om de tafel voor een oplossing. 

Verslaafd

Het is deze ochtend een komen en gaan van klanten en op een gegeven moment is het zelfs zo druk dat Irene ingrijpt en vraagt of iemand even buiten wil wachten. Inmiddels zijn haar tranen opgedroogd en kan er zelfs een lachje vanaf. Voor Irene is de winkel haar reddingsboei geweest. Ze was jaren verslaafd aan alcohol, belandde zelfs in een rolstoel en in een inrichting. Het lukte haar af te kicken en haar leven weer op de rails te krijgen, maar ze weet dondersgoed hoe moeilijk het voor veel mensen is. Gewoon om te leven en rond te komen.

Sommige klanten zijn onaangenaam verrast door het nieuws. En vol ongeloof. "Is het echt zo", vraagt een jongeman die net in detail heeft verteld dat hij de hele inrichting van zijn huis te danken heeft aan de 'Weg' zoals hij de weggeefwinkel noemt. Hoe het straks voor hem verder moet, weet hij niet. "Ik heb geen geld. Zelfs de kringloopwinkel kan ik niet betalen."

"Zoiets moet blijven en ik ga helpen zoeken en dan komt het goed"

postbezorger

Een oude postbezorger, die vlak voor zijn pensioen zit, zegt vol vertrouwen dat hij gaat helpen van het vinden van een locatie. "Zoiets moet blijven en ik ga helpen zoeken en dan komt het goed." Een oudere mevrouw met een rollator komt iets brengen en halen. "Ja, heel erg jammer als het er niet meer is. Het is voor mij erg dichtbij."

En als je niet zo mobiel bent is dat natuurlijk heel fijn dat je niet zo ver hoeft te gaan. De vrijwilligers, vier vrouw en een man sterk, gaan door met het selecteren van de binnengebrachte goederen. Karen krijgt een punthoofd van het ontwarren van een bundeltje kralensnoeren. Het helpt haar in ieder geval wel om even niet meer te denken aan een mogelijke sluiting op 28 februari.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]