Ga naar Content

'Coronahonden' massaal naar de opvang: nauwelijks plaats en wachtlijsten

Nu bijna alle corona-maatregelen zijn opgeheven, zie je enorme drukte bij de hondenopvang. Tijdens de pandemie hebben veel mensen die thuis moesten werken een hond genomen voor de gezelligheid. Die hond moet naar de opvang als het baasje weer naar kantoor kan. Bij de opvang is nu vrijwel geen plek meer.

Bram Bonhof van Dogrun wordt bedolven door zijn opvanghonden - Foto: Michel Gijselhart

Bij Dogrun aan de rand van Purmerend is het net een crèche. Zo'n vijftig honden in alle maten springen luid blaffend en keffend rond. Binnen een mum van tijd zit de verslaggever onder de modder. Afkomstig van de vieze poten van de viervoeters die uitgelaten tegen hem opspringen. Eigenaar Bram Bonhof had van te voren al gewaarschuwd: "Doe je ouwe kloffie aan, want je komt helemaal onder te zitten". 

Wachtlijsten

De dagopvang van Bram is heel druk, maar er kan nog wel wat bij, omdat hij veel ruimte heeft. Zijn uitlaatservice daarentegen zit helemaal vol en heeft een wachtlijst. Ook in Oostzaan en Zaandam is het razend druk met de opvang van honden en wordt gewerkt met wachtlijsten.  

Die drukte komt doordat er veel meer honden zijn dan voor corona. Bram ziet vooral een toename van asielhonden. "Die komen uit Spanje, Griekenland of Roemenië, en die kun je niet zomaar op de opvang plaatsen. Die hebben vaak al een trauma en verlatingsangst. Als ze dan plotseling hier gebracht worden, hebben ze zoiets van 'ik word weer in de steek gelaten'."

Tekst gaat door onder de video.

Bij dagopvang Dogrun dansen de honden op tafel - NH Nieuws

Er loopt een Griekse asielhond rond, Paco, die zich in korte tijd goed heeft aangepast. Als Bram hem bij zijn naam noemt, komt hij keurig kwispelend aangelopen. "Dat geldt dus niet voor alle honden. Vier op tien honden kan ik hier niet hebben. Dat zijn gevechtshonden, of angstige- en getraumatiseerde honden." Voordat de honden in de opvang is er altijd een gesprek met de eigenaren en een proefuurtje. 

Bram ziet wel duidelijk een verschil met de tijd voor corona. "Nu zie je dat veel mensen kiezen voor de opvang van een paar uurtjes per dag en ook niet elke dag. Dat is zeker veranderd." Hij is blij dat de coronacrisis voorbij lijkt te zijn. Want het bedrijf heeft het nauwelijks overleefd. "In het begin was het verschrikkelijk. Ik had nog maar de helft van het aantal honden over en elke keer weer de terugval met een lockdown. Ik ben blij dat dat voorbij is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]