Ga naar Content

Fuseren weer verkiezingsthema in Landsmeer, nog veel mensen sceptisch

Nagenoeg alle politieke partijen in Landsmeer erkennen in hun verkiezingsprogramma's de noodzaak om te fuseren met andere gemeenten. Alleen: met wie? Het is een zaak die al vele jaren loopt en vooralsnog blijft de oplossing uit. Op de markt in Landsmeer zijn de mensen sceptisch over fuseren.

Foto: NH Nieuws

In 2019 zond NH Nieuws een 'meet-up' uit in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Ook toen was het onderwerp 'fuseren'. In hetzelfde jaar gaf de raad opdracht om een bestuurlijke fusie na te streven. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er nog geen uitsluitsel.

Bewustzijn

Eric Knibbe van het lokale CDA benadrukt de noodzaak voor Landsmeer om snel een keuze te maken. "Alle onderwerpen die we bespreken staan in de schaduw hiervan." Hij wijst op het kleine budget, het kleine ambtenarenapparaat en de kleine stem van Landsmeer, regionaal en landelijk. Volgens hem is in de afgelopen jaren het bewustzijn bij veel Landsmeerders gegroeid dat er gefuseerd moet worden.

Op de markt in Landsmeer is daar weinig van te merken. Er heerst scepsis. Zo ziet een Amsterdamse Landsmeerder een eventuele fusie met Amsterdam totaal niet zitten: (Tekst loopt door onder de video)

Moet Landsmeer fuseren, en met wie dan? - NH Nieuws

Wat vinden de partijen?

Voor we daarmee beginnen: alle partijen zijn zich ervan bewust dat het erg lastig is om andere gemeenten zover te krijgen te fuseren. De raad van Waterland bijvoorbeeld heeft zich juist uitgesproken voor zelfstandigheid. Dit zijn in ieder geval de wensen.

De lokale VVD wil graag een grote 'groen-landelijke gemeente': een bestuurlijke fusie met Wormerland, Oostzaan, Landsmeer, Waterland en zelfs Edam-Volendam. ‘We blijven inzetten op constructief overleg met deze collega-gemeenten. En elke stap die dat scenario dichterbij brengt, is er een in de goede richting.’

Het lokale D66 wil ook graag met groen-landelijke buurgemeenten fuseren, 'met een grote voorkeur voor Waterland'. Ook wordt gekeken naar Oostzaan en Wormerland. Amsterdam en Edam-Volendam worden uitgesloten.

Ook wat betreft het lokale GroenLinks gaat de blik naar de omliggende kleine groene gemeenten. Nu die pogingen echter niet lijken te lukken zijn Purmerend of Amsterdam ook een optie voor de partij.

Waar André La Fontaine van Positief Landsmeer in 2019 nog volop voorstander was van fuseren met Amsterdam, is hij nu meer voorstander van een referendum over de kwestie in Landsmeer.

Het lokale CDA wijst Amsterdam af en ziet meer heil in samenwerken met Oostzaan, Waterland en Wormerland. Lijsttrekker Eric Knibbe voegt in een reactie toe dat hij nu al goede geluiden hoort vanuit Beemster nadat die gemeente opging in Purmerend, dus die optie zou hij ook willen onderzoeken. Daarnaast pleit hij voor een ultimatum, aangezien deze discussie al een hele tijd speelt. Op 1 maart 2023 moet er duidelijkheid zijn aan de kant van Oostzaan, Waterland en Wormerland, anders moet de gemeente wat hem betreft in gesprek gaan met Purmerend.

De lokale Partij van de Arbeid is van mening dat een bestuurlijke fusie met Oostzaan, Wormerland en/of Waterland niet haalbaar is. Daarom gaat de blik wat die partij betreft naar Amsterdam en Purmerend. Daarbij moet de eigenheid van Den Ilp, Landsmeer en Purmerland wel behouden blijven, net als de voorzieningen.

Voor Lijst Hop en Honing is een bestuurlijke fusie met Wormerland, Waterland en Oostzaan de oplossing. Lijsttrekker Monique Hop voegt toe: "Beter zou het zijn als Edam-Volendam met 36.000 inwoners ooit aansluit, maar niet in eerste instantie. De inwoners hebben bij de laatste participatie ronde aangegeven daar minder prijs op te stellen." Het is wat de partij betreft wel de stip op de horizon. Amsterdam wordt uitgesloten.

Lokaal Landsmeer wil graag met Oostzaan, Wormerland en Waterland. Edam-Volendam ziet lijsttrekker Lex Raymakers als een optie, Amsterdam en Purmerend worden uitgesloten. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]