Ga naar Content

Op bezoek bij de Bahá'ís, die vrede verkondigen: "Ideeën kennelijk nog niet goed uitgelegd"

"Een volgende fase in de volwassenwording van de mensheid." Zo omschrijft Deborah Wüst, een van de tien leden van de Amstelveense Bahá'í-gemeenschap, haar religie. Bahá'ís streven naar eenheid en verbinding, al lijkt die ambitie met de oorlog in Oekraïne verder weg dan ooit. 

Op bezoek bij de Amstelveense Bahá'í, die vrede verkondigen - NH Nieuws

"Kennelijk hebben we onze ideeën nog niet goed uitgelegd", zegt voorzitter Fariba voor de camera van AAN! Amstelveen. De onrust in de wereld is voor haar aanleiding om haar geloof nog meer uit te dragen. Nu het corona-technisch weer kan, komen de leden van de gemeenschap eens in de negentien dagen bij haar thuis samen om hun geloof te vieren.

Het Bahá'í-geloof gaat ervanuit dat alle mensen met elkaar verbonden zijn en dat alle religies uit één en dezelfde bron komen. Wereldwijd telt de geloofsgemeenschap zo'n zeven miljoen volgelingen. Van hen wonen er dus zo'n tien in Amstelveen en omgeving. 

Tijdens de bijeenkomst wordt er samen gezongen, gebeden en worden er ervaringen uitgewisseld. "Wij als Bahá'ís moeten harder werken om de mensheid naar de vrede te brengen", zegt Faria. "Bahá’u'lláh zegt: 'Wij zijn de bloemen van één tuin, er is maar één ras, er is maar één God en er is maar één wereld.'"

"Het Bahá'í-geloof is een volgende fase in de volwassenwording van de mensheid"

Deborah Wüst, BAHÁ'Í-GELOVIGE

De naam Bahá'u'lláh doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar het gaat om de grondlegger van het Bahá'í -geloof. Bahá'u'lláh werd in 1817 geboren in het Perzische Teheran en verklaarde, na profeten als Boeddha, Jezus en Mohammed, de volgende manifestatie van God te zijn.

Religies zien als een vervolgverhaal 

Volgens Bahá'í-gelovige Deborah Wüst zou je alle godsdiensten kunnen zien als een vervolgverhaal door de mensheid heen. "Om de zoveel tijd komt er een nieuwe boodschapper van God die de wereld en de mensheid weer een stuk op weg helpt", aldus Deborah. "Het Bahá'í-geloof is een volgende fase in de volwassenwording van de mensheid."

Wie in de wereld van nu rondkijkt, kan zich afvragen of de missie van de Bahá'ís enigszins effect heeft. Maar volgens de volgelingen hoort de huidige duisternis in de wereld bij het proces. "Vergelijk het met een mens", vertelt Deborah, "die komt op een gegeven moment in de puberteit, gaat allerlei richtingen op en maakt soms heel foute keuzes. We moeten erkennen dat fouten maken belangrijk is in de volwassenwording van de mens." 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]