Ga naar Content

Ook dit jaar geen stembureau op Schiphol

Reizigers en medewerkers op Schiphol kunnen ook dit jaar niet terecht op Schiphol om hun stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de gemeente Haarlemmermeer zou het openen van een stemlocatie op Schiphol verwarrend kunnen zijn voor inwoners van andere gemeenten, omdat die daar niet terechtkunnen

Een stembureau op Schiphol in 2014 - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Kiezers mogen tijdens gemeenteraadsverkiezingen alleen stemmen bij een stembureau in hun eigen gemeente. Een groot deel van de reizigers en het personeel op Schiphol woont niet in Haarlemmermeer, en zou dan mogelijk bot vangen als er toch een stembureau zou zijn en niet op de hoogte is van de regels.

Wanneer dan wel een stembureau op Schiphol?

Op Schiphol kan doorgaans wel gestemd worden tijdens verkiezingen voor het Europees Parlement en de Tweede Kamer. Kiezers moeten dan ook in Haarlemmermeer wonen of een speciale kiezerspas aanvragen om terecht te kunnen op Schiphol, maar ook dan moet het stembureau af en toe nee verkopen

Vanwege de coronamaatregelen van vorig jaar was er bij de Tweede Kamerverkiezingen geen stembureau op Schiphol. In 2019 was de laatste keer dat er op de luchthaven gestemd kon worden.

Dichtst bij Schiphol

Het dichtst bij Schiphol stemmen kan dit jaar in Wink Eten & Drinken in Oude Meer. Het restaurant op de Schipholdijk ligt onder de rook van de Aalsmeerbaan. Ook binnen is er geen gebrek aan verwijzingen naar de luchthaven. Er hangen onder meer historische foto's van KLM en Schiphol, en informatieborden die ooit op de luchthaven te vinden waren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]