Ga naar Content

Volg hier de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstreek-Waterland

Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zaanstad gaan vandaag naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. In dit bericht houden we je vandaag op de hoogte van alle gebeurtenissen in de regio.

Bij Snackbar Cafe Seevanck kunnen stemmers een vette hap halen en hun stembiljet inleveren - Foto: NH Nieuws / Tom van Midden

Een ludieke actie in Landsmeer: daar fietst burgemeester Léon de Lange de kiezers naar het stembureau. De Lange merkt duidelijk dat de opkomst dit jaar hoger is dan voorheen en dat heeft volgens de burgemeester alles te maken met de oorlog in Oekraïne.

De eerste stembureaus gingen maandag al open. Verslaggever Tom van Midden ging op de eerste stemdag langs verschillende locaties om te horen waar er op gestemd werd.

Zie in de onderstaande kaart waar u in Zaanstreek-Waterland kan gaan stemmen. Tekst gaat door onder de kaart.

In Zaanstad helpen dit jaar voor het eerst mensen met een beperking bij een stembureau in Saendelft. Max Carper is één van de gloednieuwe medewerkers. "Ik vind het wel leuk. Het is een nieuwe uitdaging. Het is ook wel leuk om te socialiseren, wat voor de buurt te doen en je inzetten voor de democratie." 

Belangrijke thema's

Belangrijke thema's tijdens deze verkiezingen zijn in alle gemeente woningtekort. Zoals de 21-jarige Mirte, de geboren en getogen Zaankanter wil graag blijven wonen in de regio. "De afgelopen jaren is Zaanstad veel drukker geworden, er is echt een woningnood en de woningen die nog over zijn, zijn hartstikke duur." 

Het woningtekort is ook in Wormerland een groot onderwerp tijdens de verkiezingen. De lokale GroenLinks-fractie vindt dat woningsplitsing een goede oplossing is om meer mensen een plek te bieden in de gemeente, maar niet iedereen is het daar mee eens. 

Fuseren is opnieuw één van de belangrijkste thema's in Landsmeer. Nagenoeg alle politieke partijen in Landsmeer erkennen in hun verkiezingsprogramma's de noodzaak om te fuseren met andere gemeenten. Alleen: met wie?

En in Oostzaan is er een discussie over wel of geen festivals in natuurgebied het Twiske. Zowat alle partijen hebben het meegenomen in hun programma's. 

Purmerend stemt niet

Purmerend hoeft niet naar de stembus, want in november waren daar de herindelingsverkiezingen, waar Stadspartij-Beemster Polder Partij met 9 zetels en de lokale Partij van de Arbeid het grootste werden. Begin deze week hebben vier partijen in Purmerend een coalitieakkoord bereikt. 

Om drie uur zijn zo'n 25 procent van de stemgerechtigden naar de bus geweest. Vier jaar geleden kwam de VVD in Zaanstad, Oostzaan en Landsmeer als grote winnaar uit de bus. In Wormerland was dat GroenLinks. En in Waterland kozen ze voor CDA. Om half twee was het opkomstpercentage in Wormerland 30 procent, in Oostzaan lag dit iets hoger: namelijk rond de 31 procent.

Rondje langs stembureaus

Onze verslaggevers Michel Gijselhart en Tom van Midden rijden ook vandaag weer langs verschillende stembureaus. Michel is in Zuiderwoude. Hier is het stembureau alleen vandaag open en zo'n 120 mensen hebben gestemd. Dat is volgens een stembureaulid Jacques Steur vrij veel, want er zijn volgens hem maar 320 inwoners.

"Stemmen doe ik altijd", laat een man uit Zuiderwoude weten. Hij is niet de enige, in Waterland heeft om één uur iets meer dan 31 procent gebruikt gemaakt van het stemrecht. "Het grootste probleem is het wonen", vertelt hij aan verslaggever Michel. "Ik vind het erg mooi dat we nu de Oekraïeners opvangen. Dat is één van de belangrijkste dingen nu hè, dat wonen."

Ook op Marken wordt er gestemd. Luutje de Waart is de voorzitter van het plaatselijke stembureau en ziet dat ruim 37 procent van de inwoners een stem heeft uitgebracht. "Het wordt echt wel minder", aldus de voorzitter. Volgens Luutje stemde 25 jaar geleden 92 procent. Ze denkt dat er minder gestemd wordt door de vergrijzing. "Ik hoop dat we dit jaar bij dit stembureau bij  de 75 procent uitkomen"

Tekst gaat door onder de foto.

In Marken zit de voorzitter (tweede van links) het aantal stemmen minder worden - Foto: NH Nieuws / Michel Gijselhart

In Edam-Volendam was het opkomstpercentage om half vijf iets meer dan 37 procent. Verslaggever Tom was zojuist in Edam-Volendam, want deze gemeente heeft door de fusering al 7 jaar geen gemeenteraadsverkiezingen gehad. Dit komt doordat ze in 2015 al naar de stembus waren gegaan voor een herindeling. De lokale Lijst Kras heeft toen de verkiezingen gewonnen.

Voor Danny van Noorden, kandidaat-raadslid VVD zijn het spannende dagen. Hij staat op plek 7 en heeft net zelf gestemd. De VVD'er laat weten dat hij toch wel nerveus is: "Zeker dat brengt toch bepaalde zenuwen met zich mee. Zeker omdat het voor de eerste keer is. Een beetje onderbuik kriebeltjes."

Bijzondere locatie

Tot slot komt de verslaggever bij een bijzondere stemlocatie in Oosthuizen binnen. Bij Snackbar Café Seevanck kunnen stemmers een vette hap halen en hun stembiljet inleveren. Eigenaar Meindert Otsen vertelt: "Veel mensen komen even stemmen en nemen dan wat eten mee om thuis op te eten. Het mes snijdt aan twee kanten"  

Wim Geluk heeft zojuist gestemd. "Ik let op de bouwprogramma's." Hij vindt dat de aanbesteding beter kan. "Er gaan dingen gebeuren die het woongenot minder leuk maken."

Wachten op uitslagen

De stembureaus zijn gesloten. Rond half 9 was de opkomst in Zaanstad 43 procent. In Wormerland was dit om kwart voor negen zo'n 55 procent. In Oostzaan was dit om 21:00 uur 57,1 procent. Dit is bijna hetzelfde als in 2018, toen stemde 58,7 procent van de Oostzaners. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]