Ga naar Content

De natuur is ontwaakt: hazen rammelen en fazant paradeert

Nu de winter achter de rug is, laten veel dieren zich op hun mooist zien. Ze showen, fluiten en draven wat af. De mannen rennen achter de vrouwen aan, zoals bij de hazen. Of de man trekt gewoon zijn mooiste pak aan en wacht tot de dames zich aandienen: de fazant. Kijk naar deze prachtige beelden van Noord-Hollands wilde natuur.

Fazant paradeert door het Noord-Hollandse landschap - Foto:

Natuurfotograaf Robert Moeliker levert ons wel vaker fraaie beelden. Op bezoek in de Krommenieër Woudpolder schoot hij deze beelden van rammelende hazen. Dat zijn hazen die achter elkaar aan zitten.

Meestal wordt het vrouwtje achterna gezeten door een paar heren, de rammelaars. Zij proberen met het vrouwtje te paren, maar zij geeft zich niet zomaar gewonnen. De heren rennen kilometers achter haar aan en krijgen regelmatig tikken van haar voorpoten als zij zich te vrijpostig opstellen. De aanhouder wint; wie het het langste volhoudt, heeft zijn kracht bewezen en wordt de vader van haar kinderen.

Bekijk hieronder een video van de rammelende hazen in het wild. De tekst gaat door onder de video.

rammelende hazen - NH Nieuws

De fazantenhaan pakt het wat relaxter aan: hij investeert in een prachtig kostuum en gaat zo chique gekleed de boer op. Kijk hem eens glanzen in de zon! Deze heer liep in het natuurgebied Wijenbus en Vroonmeer. Dames die hun ogen door hem laten verblinden hoeven zich maar aan te dienen en de zaak is beklonken. Maar vergis je niet, ook de fazantenhennen kiezen uiteindelijke de aantrekkelijkste haan. Een mooi verenkleed is toch een teken van kracht en gezondheid. Is dat bij ons anders?

Bekijk hieronder de video van de fazant.

fazant - NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.