Ga naar Content

Bungalowpark De Rekere rouwt om bij brand overleden buurvrouw: "Iedereen kent haar"

De brandlucht op bungalowpark De Rekere bij Schoorldam is nog te ruiken, en bij de brievenbus van de op woensdag afgebrande woning liggen bloemen en kaarten. De hechte gemeenschap op het park kan nog niet bevatten dat hun buurvrouw, die volgens hen omkwam bij de brand, er niet meer is. "Veel mensen op het park kennen haar", zegt buurman Dennis met een brok in zijn keel.

Foto:

Ze noemen haar 'iemand met het hart op de goede plek': "Ze zou haar laatste euro nog weggeven en was heel betrokken", zegt Dennis. De politie heeft nog niet bevestigd dat de overleden persoon die gevonden is, daadwerkelijk de betreffende buurvrouw is.

Tekst gaat verder 

Lees ook

Dennis woont op nog geen vijf meter van de bewuste woning. Hij ontdekt de brand doordat zijn kat de slaapkamer binnenkomt en hem wakker maakt. "Toen ik vanuit mijn bed door het raam keek zag ik een feloranje gloed door mijn lamellen", vertelt Dennis.

Bij het openen van zijn raam ziet hij dat het goed mis is: "Ik ben gelijk 'brand, brand!' uit het raam gaan schreeuwen en heb hard op het raam getrommeld om mensen te wekken",  vertelt Dennis. Na het waarschuwen van de alarmdiensten, loopt hij snel naar de brand toe.

"Ik werd wakker van allemaal gebonk en geschreeuw, dat bleek mijn buurman te zijn"

Buurvrouw Vera
Bij het vuur aangekomen besluit Dennis eerst om te kijken of in het huisje ernaast nog iemand slaapt. "Ik werd wakker van allemaal gebonk en geschreeuw, dat bleek mijn buurman te zijn", vertelt buurvrouw Vera, nog erg geschrokken. "Ik woon twee meter naast het afgebrande huisje en heb omzettend veel geluk gehad." 

Angstig

Als Vera buiten is, merkt ze dat iemand met een brandblusser haar dak staat te koelen: meerdere geschrokken bewoners brengen brandblussers en met man en macht hebben ze het dak gekoeld. "De adrenaline gierde door mijn lijf, ik merkte een dag later pas dat ik in glas had gestaan", zegt Dennis.
Foto:

De dag erna is bij Vera en Dennis de adrenaline uit het lijf en dringt door wat er gebeurd is. "Ik ben angstig en slaap nu even bij mijn ouders", vertelt Vera. Thuis slapen lukt haar nog niet. "De geur van de brand is nog goed te ruiken op het park en ik heb vannacht bij mijn ouders ook geen oog dicht gedaan. Het is echt vreselijk."

Erg verdrietig

Over de gemeente zijn Vera en Dennis goed te spreken, die stuurde de dag erna gelijk een brief waarin werd aangeboden om een buurtbijeenkomst te houden. "Ik denk dat zo’n bijeenkomst wel helpt; ik merk dat iedereen erg geschrokken is", vertelt Vera.

"Na zo'n gebeurtenis ga je toch anders denken. Wij wonen hier in houten huisjes en je ziet nu dat het zo mis kan gaan"

Buurman Dennis

Een andere bewoner van het park vertelt dat mensen nu allemaal hun brandmelders aan het nakijken zijn: "Ja, dit is wel een klein trauma."

De bewuste nacht stond er weinig wind waardoor meer leed voorkomen is. "Na zo'n gebeurtenis ga je toch anders denken. Wij wonen hier in houten huisjes en je ziet nu dat het zo mis kan gaan", aldus buurman Dennis.

Ook merkt hij op dat er veel oudere alleenstaande mensen wonen die zich zorgen maken. Zelf vind hij het ook moeilijk. "Ik kan er nog niet helemaal bij, maar het is vreselijk, ik ben erg verdrietig."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]