Ga naar Content

Samir (35) redde man uit water in Amsterdam-Oost: "Had geen tijd om na te denken"

De 35-jarige Samir Boussita reed nietsvermoedend over de Maxwellstraat in Oost, toen hij uit zijn ooghoek een man met een scootmobiel in het water zag vallen. Samen met Carlijn 't Hoen en een groep omstanders lukte het hem om de man in veiligheid te brengen. "Ik had geen tijd om na te denken. Het enige wat je op zo'n moment weet, is dat je snel moet handelen."

Samir Boussita vlak na de reddingsactie, naast hem de vrouw die te hulp schoot - Foto:

Het voorval gebeurde iets na 13.00 uur in de middag. "Ik was met mijn vrouw onderweg naar een wasstraat in Diemen toen ik iets in het water zag vallen", vertelt Samir. "Wie of wat kon ik niet zien, maar ik zag een bakfiets in de buurt staan, dus ik besloot gelijk de auto te stoppen en naar de plek toe te rennen."

Tekst gaat verder na de foto

Foto:

Toen de Samir bij de plek aankwam, zag hij dat de man met zijn scootmobiel in het water liggen. Zonder na te denken sprong hij het water in. "Zoiets gaat heel snel. Het ene moment zit je in de auto, het andere moment zit je tot je middel in het water. Op zo'n moment weet je niet wat je overkomt. Ik had geen tijd om na te denken. Het enige wat je op zo'n moment weet, is dat je snel moet handelen."

Het was nog niet makkelijk om de man uit het water te krijgen: "Hij zat vast in zijn stoel", vertelt hij, "het duurde even voordat ik hem uit te scootmobiel kreeg. Vervolgens moest ik hem het water uittillen. De man was een beetje zwaar, dus dat lukte me niet in mijn eentje."

Tekst gaat verder na de foto

Foto:

Net op tijd

Gelukkig schoot Carlijn hem al snel te hulp. Zij vult aan: "Ik hoorde een moeder op een bakfiets om hulp roepen en ging er direct op af." Daar zag ze Samir en de oudere man die  in een scootmobiel in het water lag. "We hebben de man toen van de scootmobiel afgehaald en met een groep omstanders uit het water getild. Toen kwamen al snel de hulpdiensten die de zorg voor de man overnamen", vertelt ze. 

"Hij was toen slecht", vertelt Samir. "Hij kon niet praten, was koud en helemaal nat. Achteraf denk ik dat ik het net op tijd gezien heb."

Pas toen de hulpdiensten aan kwamen rijden, beseffen ze dat het menens is. "We hebben precies het juiste gedaan", zegt Carlijn. "Maar het was wel zwaar om die oudere man uit het water te tillen. Zonder die groep mensen die daarna te hulp schoot was het misschien wel niet gelukt."

De politie laat weten dat het inmiddels goed gaat met de man, die na een korte behandeling door ambulancepersoneel inmiddels weer thuis zit. Ook de scootmobiel is inmiddels bij hem teruggebracht.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]