Ga naar Content

Even voorstellen: drie nieuwe gezichten in de raden van Amstelland

Vier jaar lang bepalen ze de koers van jouw gemeente, maar waarschijnlijk ken je maar weinig raadsleden bij naam. NH Nieuws ging in gesprek met drie kersverse raadsleden uit de regio Amstelland. 

Drie nieuwkomers in de gemeentraden van Amstelland: v.l.n.r Daniëlle Prent-Bouten, Shaunie de Zanger, Kitty Huisman - Foto:

Daniëlle Prent-Bouten (Aalsmeer) 

Aalsmeerders pakten volgens lijsttrekker van Absoluut Aalsmeer Chantal van Hilst-Dekker deze gemeenteraadsverkiezingen hun dorp terug. De lokale partij is dé grote winnaar en ging van vier naar zes zetels. De lokale CDA-fractie verloor twee zetels en staat nu ook op zes. Zij moet haar plek als grootste partij afstaan aan Absoluut Aalsmeer, die meer stemmen kreeg.

Een dolgelukkige Daniëlle Prent-Bouten stond als zesde op de lijst van Absoluut Aalsmeer, wat betekent dat zij de raad in mag. "Eerst overheerst trots voor de partij," vertelt de Aalsmeerse over het moment dat ze de uitslag hoorde. "Ergens eind volgende dag viel het kwartje pas: 'ik mag de raad in.' Toen dacht ik: 'oh verhip, dan ben ik nu volgens mij raadslid en hoe gaat dat nu verder?'"

Daniëlle Prent ondertekende deze week de papieren en is nu officieel raadslid van Aalsmeer. - Foto:

Inmiddels heeft Daniëlle de benodigde papieren getekend en zijn de coalitieonderhandelingen begonnen. "Ik besef me hoe belangrijk deze rol is. Wij moeten ons nu echt waar gaan maken", zegt ze op serieuze toon. Daniëlle woont nu 15 jaar in Aalsmeer, samen met haar vrouw Michelle en tienerdochter van 14. Ze is dol op wandelen en hardlopen en wil zich dan ook vooral inzetten voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid in Aalsmeer.

"Rust, ruimte en groen"

"Het is een van de mooiste dorpen in de omgeving. Je hebt er rust, ruimte en groen, maar dat zie je de afgelopen jaren veranderen in asfaltering", vindt ze. Een groene gemeente blijven, daar gaat Daniëlle voor strijden. Pas aangelegde rotondes aan de Burgemeester Kasteleinweg kunnen volgens Daniëlle een stuk veiliger. En Schiphol moet krimpen om het dorp leefbaar te houden. "Het is veel Aalsmeerders een doorn in het oog... of eigenlijk oor." 

En dan is er nog een ander belangrijk thema dat de Aalsmeerse aan het hart gaat. Daniëlle lijdt aan MS en merkt hoe ingewikkeld het is om een aanvraag bij de gemeente te doen. "Ik wil me daarom ook in gaan zetten om de ondersteuning vanuit de gemeente van mensen met een arbeidsbeperking, handicap of chronische ziekte te verbeteren", besluit ze.

Shaunie de Zanger, kandidaat-raadslid Uithoorn - Foto: Eigen foto

Shaunie de Zanger (Uithoorn)

Een van de nieuwkomers in de Uithoornse raad is Shaunie de Zanger. De 27-jarige stond op plek vijf van haar partij DUS!, een lokale samenwerking tussen D66 en GroenLinks. De partij had vier zetels in de raad, en nu zes. “Op plek vijf is alles mogelijk”, blikt Shaunie terug op haar kansen voorafgaand aan de verkiezingen. “Maar ik heb er in de maand voor de verkiezingen alles aan gedaan, dus was er de laatste weken wel van uitgegaan.”

"Ik ben groot voorstander van de zelfbewoningsplicht"

Shaunie de zanger, DUS!

Ze heeft haar eerste fractievergadering inmiddels achter de rug. “Er zijn drie commissies”, vertelt ze. “Sociaal domein, wonen en werken en organiseren.” Shaunie heeft voor de commissie wonen en werken gekozen, mede omdat ze de gevolgen van het beleid, of juist het gebrek daaraan, momenteel aan den lijve ondervindt.

Eerder vertelde Shaunie aan NH Nieuws dat ze te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar niet genoeg voor een fatsoenlijke hypotheek. En zoals Shaunie zijn er velen, maar lang niet iedere gefrustreerde woningzoekende verovert een plek in de gemeenteraad. De vraag is dus hoe Shaunie de gefrustreerde woningmarkt in ieder geval in Uithoorn weer een beetje op gang wil helpen.

“"k ben groot voorstander van zelfbewoningsplicht”, vertelt ze. "In veel grote steden zie je dat vastgoedhandelaren woningen opkopen om ze op te delen en voor hoge prijzen te verhuren, om dat in de toekomst in Uithoorn te voorkomen, zou zelfbewoningsplicht een oplossing kunnen zijn. Daarmee zorg je dat je starters een goede start geeft."

"Daarom moet je de woningvoorraad in het middensegment vergroten"

Shaunie de Zanger, DUS!

Verder hoopt ze woningnood lokaal te ledigen door zich in te zetten voor woningen in het middensegment. “Niet per se sociale huurwoningen. Hoewel ook dat segment aandacht verdient, is er volgens haar geen groot gebrek aan sociale huurwoningen."

"Probleem is dat veel mensen zogenoemd ‘scheefwonen’: ze verdienen eigenlijk te veel voor een sociale huurwoning, maar verhuizen niet naar een woning in het middensegment omdat dat duurder zou zijn. "Daarom moet je de woningvoorraad in het middensegment vergroten."

Ook met tiny houses zou je een deel van de  (lokale) woningnood kunnen oplossen. "Er is ontzettend veel vraag naar", zegt ze, verwijzend naar een project in Aalsmeer waarbij voor 25 woningen zo’n 1.900 aanmeldingen binnenkwamen. Die woninkjes zijn goed betaalbaar voor starters, betoogt ze. "En ze nemen relatief weinig ruimte in."

Kitty Huisman (Amstelveen) 

Ook de partij van Kitty Huisman uit Amstelveen behaalde net genoeg zetels om haar de raad in te krijgen. Kitty zet zich in voor de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA), die vijf zetels behaalde en daarmee een goede kans maakt om deel uit te gaan maken van de nieuwe coalitie. De grootste partij in Amstelveen, VVD, is samen met D66 begonnen aan de coalitieonderhandelingen. 

Kitty is ervan overtuigd dat bbA als lokale partij een goede aanvulling op de huidige coalitie kan zijn. "Een lokale partij staat dichter bij de mensen en heeft geen landelijke agenda. Er wordt nu nog onvoldoende naar inwoners geluisterd." In de VVD ziet ze een goede partner, omdat de partijen niet lijnrecht tegenover elkaar staan. "En het is nu geen klein kaboutertje en de grote baas meer, zegt ze doelend op de groei van haar partij."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Kitty woont sinds haar 15e in Amstelveen. Ze maakte een uitstapje van een paar jaar naar Engeland, waar haar man vandaan komt, maar keerde toch weer terug. Inmiddels woont ze weer met haar man en 18-jarige zoon in Amstelveen.

De dierenliefhebber is graag met haar twee honden, waarvan er één deze week helaas overleed, in het Amsterdamse Bos te vinden en daar begon gek genoeg haar politieke carrière anderhalf jaar gelden. "Ik kende de oprichter van bbA, Linda Roos, van het wandelen met de honden." De partij leek de Amstelveense, die zich altijd graag heeft ingezet voor de samenleving, wel wat.  

Dicht bij huis wonen

De komende vier jaar wil Kitty zich met haar partijgenoten gaan bemoeien met de zoektocht naar een oplossing voor de woningcrisis. "Er moeten woningen bijkomen, maar niet ten koste van het groen", zegt ze. De focus ligt volgens haar nu iets te veel op middeldure woningen, al vindt Kitty het belangrijk om de doorstroming te bevorderen. "Maar er moeten ook betaalbare woningen komen. Leraren, politieagenten en zorgmedewerkers moeten dicht bij hun werk kunnen wonen", zegt ze hierover.

Vanuit haar werk als budgetcoach is Kitty ook geïnteresseerd in de sociale kant. "Er zijn al veel goede regelingen, maar er zijn ook altijd dingen die je kunt verbeteren." De Amstelveense gelooft erin dat veel problemen voorkomen kunnen worden door signalen vroeger op te pikken.  

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]