Ga naar Content

45 Oekraïense vrouwen met dubbel gevoel in Velsen: "Ze gaan terug zodra het kan"

De Oekraïense Kate Kvitko woont in een klein plaatsje, dertig kilomteter van de hoofdstad Kiev. Gedwongen door de oorlog met de Russen vluchtte ze naar Polen. Daar werd ze met 44 andere vrouwen en kinderen opgehaald door de bus van Van der Valk Touringcars uit IJmuiden.  

Kate kijkt slaperig uit haar ogen als ze na de busrit van achttien uur aankomt bij EuroParcs in Velsen-Zuid. Ze heeft nauwelijks een oog dicht gedaan. "Het kindje van mijn stiefmoeder was erg onrustig en luidruchtig."

Vreselijke tijd

Het is kinderspel vergelen bij  wat ze de laatste weken in haar land meemaakte. "We hebben een vreselijke tijd gehad", aldus Kate. "Het was gevaarlijk, we hadden geen water, geen eten en geen verwarming. Gelukkig doet ons leger het geweldig. Ze hebben in de omgeving waar ik vandaan kom de Russen verslagen. Daardoor ben ik nu vrij."

Kate spreekt een klein beetje Engels, zoals de meeste passagiers. Het kost haar moeite haar emoties onder woorden te brengen. Ze heeft haar moeder moeten achterlaten. Wat de oorzaak daarvan is, wordt niet duidelijk. Ze mist haar. "Gelukkig kan ik elke dag met haar bellen." Met een rolkoffertje achter zich aan, gaat Kate op weg naar haar vakantiebungalow. Daar slapen de vrouwen voorlopig.  

Burgemeester Dales met een Oekraïnse baby - Foto: NH Nieuws/Fred Segaar

Jos de Bruijn van de gemeente Velsen zegt dat hij veel aanmeldingen krijgt van bedrijven die willen helpen bij het vinden van onderdak op de langere termijn. "Zo heb ik gesproken met een particulier die zes mensen kan onderbrengen. Ook is er een rederij die misschien een hotelboot in de aanbieding heeft." 

"Trots op wat de IJmond heeft gedaan" 

Henk van der Valk van het gelijknamige taxibedrijf zegt dat de actie waarbij 45 vrouwen en  kinderen naar Velsen zijn gehaald te danken is aan het bedrijfsleven in de IJmond. "Visbedrijven, strandtenten, een sloopbedrijf in Beverwijk: allemaal hebben ze geld gegeven. En niet weinig ook. Iedereen weet wat de benzine tegenwoordig kost. Ik ben echt trots dat dit is gelukt. " 

Henk van der Valk heeft een deel van de rit achter het stuur gezeten. 'Surrealistisch kalm' noemt hij de sfeer op de terugweg. "De mensen waren gedwee. Oekraïners zijn volgens mij rustige mensen."

Het is volgens Van der Valk 'een dubbel gevoel' waarmee de vluchtelingen dinsdagmiddag de bus instapten. "Ze zijn opgelucht dat ze niet meer in gevaar zijn. Maar aan de andere kant vinden ze het vreselijk dat ze hun land moeten verlaten. Ze gaan het liefst terug zodra het kan." 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]