Ga naar Content

Honden uit Oekraïens asiel na weken herenigd met baasje in Zaanse opvang

Met zeven honden en vier katten in de achterbak van haar auto is Tonia Trofimchuk gevlucht uit Kiev. Een noodkreet om hulp op Facebook werd opgepikt in Nederland en zo kwamen de dieren na een barre reis terecht bij Dierenzorg Zaanstreek. Gistermiddag werden ze voor even herenigd met hun baasje Tonia, die ze opzocht in de opvang. "Ik ben zo blij dat ze oké zijn en goed verzorgd worden", zegt Tonia terwijl ze van alle kanten wordt besprongen door haar dolenthousiaste honden.

Tonia en Maria worden enthousiat begroet door hun aseilhonden - NH Nieuws

Tonia zag een paar weken geleden geen andere mogelijkheid dan haar woonplaats Kiev te ontvluchten. Ze runt in de hoofdstad van Oekraïne een klein dierenasiel. Ze kon het niet over haar hart krijgen om haar honden en katten achter te laten. Haar man moest wel blijven, net als alle mannen moet hij strijden tegen Rusland. 

Tekst gaat verder na de foto

Tonia met twee van haar asielhonden uit Kiev in de opvang in Zaandam - Foto:

De meeste honden lijken de oorlog en de reis goed te hebben doorstaan. Slechts één vertoont afwijkend gedrag en schrikt van alles en nog wat. José Westhoff van Stichting Wereldhonden zag de oproep om hulp van Tonia en zorgde ervoor dat de dieren werden opgehaald bij de Poolse grens. Dag gebeurde door vrijwilligers van de Stichting Puppy Rescue Team die met een bus de dieren zijn gaan halen.

"Met al die bombardementen moeten die honden angsten hebben doorstaan ​​die niet te beschrijven zijn." Het is voor het eerst dat de Stichting Wereldhonden te maken met honden uit een oorlogsgebied. "Normaal bekommeren we ons om zwerfhonden uit verschillende Oost- en Zuid-Europese landen", zegt José. 

Gelukkig

Tonia vindt het heel bijzonder hoe in Nederland met honden en katten wordt omgegaan. "Het zijn hier meer een soort wonder", lacht ze, "en er zijn zelfs hondenparken". Ze is erg blij dat haar dieren in de opvang zo goed verzorgd worden en gelukkig lijken. "Ze hebben hier een gelukkige toekomst."

Maar ze heeft het wel moeilijk omdat haar man nog in de Oekraïne is en de situatie met de dag slechter wordt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]