Ga naar Content

Aantal anonieme tips weer extreem hoog: vooral over geweldplegers en relschoppers

Het aantal anonieme meldingen is voor het tweede jaar op rij uitzonderlijk hoog. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Meld Misdaad Anoniem. Er was vooral een stijging te zien in tips over geweldplegers en relschoppers. "In de eenheid Amsterdam was het aantal meldingen zelfs nooit eerder zo hoog", vertelt woordvoerder Marc Janssen tegen NH Nieuws.

Foto: Jarrik Bijsterbosch

In 2021 kreeg de eenheid Noord-Holland 1.839 anonieme meldingen binnen. Een daling van 1 procent vergeleken met het jaar ervoor. In 2012 lag het aantal anonieme meldingen nog net onder de 1.000, maar sindsdien is er ieder jaar een stijging te zien. Alleen in 2018 en 2021 ging het omlaag.

In Noord-Holland kwamen er in 2021 per 10.000 inwoners 11,9 meldingen binnen. In Amsterdam zijn dat er meer, namelijk 13,7 meldingen. De meeste tips gingen over drugs, zoals wietkwekerijen en de productie of handel van harddrugs. Softdrugs staat op één, met 687 meldingen. Op de tweede plaats staat harddrugs met 436 tips.

Minder drugsmeldingen

Hoewel de meeste meldingen in 2021 gingen over drugsgerelateerde zaken, is er een daling te bemerken vergeleken met 2020. Er was juist een stijging te zien in het aantal tips van geweldsdelicten, financieel-economische delicten en opsporen van personen.

Volgens Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem, is het opvallend dat er in de provincie, in tegenstelling tot de landelijke cijfers, een stijging in het aantal meldingen te zien is. "Landelijk is het aantal meldingen net als vorig jaar nog steeds uitzonderlijk hoog, maar is er wel een lichte daling."

Tips over geweldsdelicten komen met 242 meldingen in Noord-Holland binnen op nummer drie, met – een stijging van 34 procent. Meldingen van financieel-economische delicten, zoals bijvoorbeeld witwassen, stegen met 15 procent en komt uit op 129 meldingen. Voor het opsporen van personen kwamen er 74 meldingen binnen, een stijging van 12 procent. In totaal werden er 294 aanhoudingen verricht, 23.965 wietplanten in beslag genomen, 34 vuurwapens en 39 steekwapens. 

"Melders waren ontstemd en boos over het geweld tegen hulpverleners, de vernielingen van winkels, brandstichtingen en plunderingen"

Marc Janssen, woordvoerder Meld Misdaad Anoniem

De eenheid Amsterdam ontving vorig jaar 1.468 meldingen, een stijging van 13 procent vergeleken met vorig jaar.  Geweldsdelicten staan op nummer een met een schokkende stijging van 137 procent. Het aantal meldingen voor 2021 staat op 343. Voor het opsporen van personen kreeg de eenheid 210 meldingen binnen, met een stijging van wel 159 procent ten opzichte van 2020. Bij meldingen van drugsgerelateerde zaken dalen de cijfers, met 327 meldingen over softdrugs (-19 procent) en harddrugs met 242 meldingen (-28 procent). 

Er werden in de hoofdstad van Nederland na verschillende tips 285 aanhoudingen verricht,  8.684 wietplanten vernietigd, 48 vuurwapens en 31 steekwapens in beslag genomen. 

Relschoppers

De rellen door het hele land drukten een stempel op afgelopen jaar. Dat was ook te merken bij Meld Misdaad Anoniem. Vooral in de binnensteden stroomden de tips binnen, vertelt Janssen. "Het was duidelijk dat de samenleving de gebeurtenissen niet tolereerde. Melders waren ontstemd en boos over het geweld tegen hulpverleners, de vernielingen van winkels, brandstichtingen en plunderingen. Ook maakten zij zorgen over de veiligheid in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld als er werd opgeroepen tot rellen in hun wijk of woonplaats."

Aanhoudingen dankzij tips

Het meldpunt noemt verschillende zaken uit Noord-Holland die dankzij tips tot aanhoudingen en veroordelingen hebben geleid:

Nadat Meld Misdaad Anoniem verschillende tips ontving over illegale prostitutie in Zwanenburg en Badhoevedorp, startte de politie een onderzoek. Meerdere personen werden aangehouden. 

In Egmond aan Zee kwam de politie drie verdachten op het spoor van de zware mishandeling in 2017. Twee van de slachtoffers belandden met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis en hielden blijvend letsel over. De rechtbank ging boven de eis van tien maanden uit en veroordeelde twee van de verdachten tot 21 maanden celstraf.

Tekst gaat verder onder Lees ook.

Lees ook

In IJmuiden zijn op 30 november vier verdachten tussen de 18 en 34 jaar oud aangehouden in een onderzoek naar de handel in drugs. De politie kwam de verdachten op het spoor door onder andere meldingen via Meld Misdaad Anoniem.

Na een anonieme tip trof de politie in Assendelft samen met de gemeente op 30 november vorig jaar een wietkwekerij in een woning aan. Binnen werden 195 planten en diverse benodigdheden voor een kwekerij gevonden. Het pand werd voor zes maanden gesloten.

Ook in Opmeer ontdekte de politie na een tip op 11 maart een wietkwekerij op het bedrijventerrein De Veken, met een vondst van 454 planten. Een verdachte werd aangehouden en het pand werd voor drie maanden gesloten.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.