Ga naar Content

Waterschap waarschuwt voor natte voeten: "Dit zal blijven gebeuren"

Het is slechts een kwestie van tijd voordat camping Strandbad en de huizen aan het Zuideinde in Volendam weer onder water komen te staan, zoals afgelopen weekend gebeurde. Alle getroffen gebieden staan buitendijks, waardoor het water met een noordoostenwind vrij spel heeft. Het waterschap hielp dit weekend met droogpompen, maar waarschuwt ze dat ze dit niet altijd kan blijven doen.

Waterschap waarschuwt voor natte voeten 'Dit zal blijven gebeuren' - NH Nieuws

Rob Veenman van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) kan niet garanderen dat het waterschap altijd zal blijven inspringen als de buitendijkse gebieden blank komen te staan. "Dit ligt buitendijks, dus wordt niet door het Hoogheemraadschap beschermd", zegt hij. "Hier moet men rekening mee houden als men hier een camping begint."

Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterstand binnen de dijken, en kan alleen hulp aanbieden als de pompen daar niet nodig zijn. Dit weekend ging het alleen om een buitendijks gebied wat ondergelopen was. "Dan zijn we bereid om vanuit een maatschappij-betrokkenheid materiaal beschikbaar te stellen."

Klimaat

De afgelopen dagen zijn de caravans op het Strandbad weer schoongemaakt door de eigenaren. Ze zijn de overstromingen in de afgelopen jaren wel gewend, maar stonden toch versteld van het hoge water.

Sommige bewoners denken dat de overstroming aan het veranderende klimaat ligt, maar dat is volgens het HHNK in dit geval onjuist. "Dit heeft te maken met een noordoosterstorm met windkracht acht tot negen, dan komt het water hier 40 tot 50 centimeter omhoog." 

Veenman wijst op de eigen verantwoordelijkheid van buitendijkse bewoners en waarschuwt kostbare spullen hoog neer te zetten en geen duur parket te leggen. "Want dit zal toch met enige regelmaat blijven gebeuren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]