Ga naar Content

Larense Ineke probeert Afghaanse vrouwenrechtenactiviste uit Kabul te redden

De Larense Ineke Hilhorst probeert met man en macht de Afghaanse vrouwenrechtenactiviste Sedad (niet haar echte naam) uit de hoofdstad Kabul te redden. Sedad zit in een Afghaans opvanghuis ondergedoken, want veilig voor de Taliban is ze niet. In het radioprogramma NH Gooi Zaterdag vertelt Ineke hoe het gaat. 

Ineke (uiterst rechts) in een klaslokaal met videoverbinding met Sedad - Foto:

Sedad is inmiddels 21 jaar en bijna afgestudeerd econome. In een krantenartikel las Ineke een interview met haar, vlak voordat de Amerikanen Afghanistan verlieten. "Ik werd geraakt door haar verhaal en via sociale media wilde ik haar sterkte wensen. Ik sta erg achter deze onderdrukte vrouwen. Deze vrouwen in Afghanistan zijn helemaal terug bij af", zegt Ineke. "Ook wilde ik haar waarschuwen voor het gebruik van sociale media, want als ik haar kan vinden kan de Taliban haar ook vinden."

Onderduiken

Dit resulteerde ook in een bericht dat Ineke midden in nacht van Sedad kreeg. "Ze vertelde dat de Taliban alles in de provincie waar ze vandaan komt hadden overgenomen en dat ze zelfs op haar deur hadden gebonst. Ze is door de achterdeur via de tuin weggevlucht om onder te duiken."

Toen besloot Ineke te proberen haar in veiligheid te brengen. Als eerste adviseerde ze Sedad om naar Kabul te vluchten, waar het veel makkelijker onderduiken zou zijn. "Op het platteland kent iedereen elkaar", legt ze uit. "Toen had ik een journaliste en wat organisaties benadert die haar konden helpen onderduiken in een safehouse."

Evacueren

Via het ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde Ineke eerst Sedad naar Nederland te evacueren. Dit bleek niet mogelijk omdat ze niet had samengewerkt met Nederlandse organisaties en daardoor niet in aanmerking kwam. "Dat was erg spijtig." 

"Ik zit hier vanuit mijn prettige woonomgeving iemand te adviseren om te vluchten"

Ineke Hilhorst

Maar de Afghaanse had wel veel samengewerkt met buitenlandse NGO's, dus probeerde Ineke het via deze route. Deze hadden Afghanistan echter vrij snel na het vertrek van de Amerikanen ook zelf verlaten en konden ook weinig tot niets betekenen voor Sedad. 

Duitsland

Een lichtpuntje was het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Die hebben buitengewoon efficiënt en grondig gereageerd." Nu is de kans aanwezig dat de vrouwenrechtenactiviste naar Duitsland kan evacueren. "Daar hoop en bid ik, bij wijze van spreken, voor."

Na een lange tijd wachten hebben Sedad en haar familie nu een paspoort, maar het is nog wachten op een visum. "Dit is een van de laatste stappen." Ineke zal doorgaan totdat Sedad in veiligheid is gebracht. "Ik zit hier vanuit mijn prettige woonomgeving iemand te adviseren om te vluchten, maar ik voel de verantwoordelijkheid dit te doen." Als Sedad eenmaal in Duitsland is wil Ineke haar zeker in levende lijven ontmoeten.

Luister het hele interview met Ineke terug via deze link.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]