Ga naar Content

Dochter van overleden Paul uit Amsterdamse Jordaan gevonden: "Bijzonder en ontroerend"

Het is gelukt om met de dochter van de overleden 'buurtvriend' Paul uit de Jordaan in contact te komen. De dochter, die Daila heet, is uiteindelijk op de hoogte gebracht door haar halfbroer, die eerdere berichtgeving over Paul toegestuurd had gekregen. AT5/NH Amsterdam sprak vandaag met de in Amsterdam geboren Daila over de zoektocht en haar vader.

Foto:

"Heel bijzonder en ontroerend", noemt Daila de moeite die de buurtbewoners hebben genomen. "Het heeft wel een diepe indruk op mij gemaakt."

Paul woonde al jaren in Amsterdam, de laatste jaren verbleef hij in de Anjeliersstraat. Hij was de hele dag in de buurt te vinden en maakte met veel buurtbewoners een praatje. Na zijn overlijden deden buurtbewoners een poging om de dochter van Paul te vinden.

Paul werd 72 jaar geleden geboren in Triëst, Italië. Al vroeg emigreerde hij met zijn moeder naar Amerika, waar hij opgroeide. Later keerde hij terug naar Europa. Hij woonde een tijdje in Zweden en Frankrijk, voordat hij uiteindelijk in Amsterdam neerstreek.

Daila

Daar werd ook dochter Daila geboren. Ze had tijdens haar jeugd weinig contact met Paul. "Hij was niet iemand die een telefoon had en je eens in de zoveel tijd een berichtje stuurde", zegt ze. "Ik sprak hem af en toe, bijvoorbeeld  als ik hem tegenkwam."

"Toen ik in Zweden ging wonen, werd ik nieuwsgieriger en was ik voor mijn gevoel oud genoeg om bepaalde vragen te stellen", vertelt Daila. "Ik heb hem toen, bij een bezoek in Nederland, opgezocht in Café 't Smalle. De laatste jaren hadden we daardoor beter contact."

Paul in Café Smalle, waar hij graag kwam om de krant te lezen - Foto: Lonneke Stulen

Het beeld van 'buurtvriend' dat mensen uit de Jordaan van Paul hebben, herkent Daila ook. "Ik zag hem zelf ook vaak lopen en van vrienden hoorde ik ook vaak dat ze even met hem gekletst hadden", zegt ze. "Ongetwijfeld heb ik wat van zijn genen meegekregen. Ik ben heel trots op waar ik vandaan kom en wie ik ben geworden."

'Belangrijk'

Elly van Sluijs de buurtbewoner die de zoektocht naar Paul's nabestaande in gang zette, heeft inmiddels contact met de dochter, die al jaren in Zweden woont. Ze is blij dat ze met de dochter contact heeft kunnen opnemen. "Het is heel belangrijk dat we het hebben kunnen vertellen. Als je vader is overleden, moet je dat natuurlijk weten, ook als je al lang geen contact meer met hem hebt gehad."

De uitvaart van Paul die door de gemeente geregeld wordt, moet nog plaatsvinden. Elly hoopt dat Paul aan het einde van de week begraven kan worden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]