Ga naar Content

Ontstaat uit advies van coalitie met VVD en Hart voor Bloemendaal ook 'liefdevol huwelijk'?

Als het aan Marielys Roos van Hart van Bloemendaal ligt, wordt het advies van informateur Bernt Schneiders opgevolgd en gaat ze van oppositie voeren nu mee besturen. De lokale partij die acht jaar geleden uit onvrede met de Bloemendaalse politiek ontstond, wil nu na de winst van twee naar drie zetels haar verantwoordelijkheid nemen. "Maar dan moet de liefde met de andere partijen nog wel groeien, anders heb je geen huwelijk." 

Foto: NH Nieuws

Het is niet altijd pais en vree geweest met de andere beoogde coalitiepartijen uit het advies van Schneiders. "Maar D66 is nu een fractie met allemaal nieuwe personen en met de GroenLinks-fractievoorzitter heb ik afgelopen tijd goed samen gewerkt", vertelt Marielys Roos. En de nieuwe man Herbert Faber van GroenLinks wil ze zeker een kans geven. 

Spannend wordt het als het over de VVD gaat, waarmee Hart voor Bloemendaal met enige regelmaat een politieke worsteling heeft. Niet alleen in het verleden over de zaak Elswoutshoek, maar onlangs ook over het voorstel om het mogelijk te maken grote landhuizen op te splitsen om zo meer woningen te creëren. "Dat wilden wij heel graag", stelt Roos, "maar bij de VVD is daar zo ongelofelijk veel weerstand tegen."

Met het oog op de verdere besprekingen voor een coalitie vindt Roos nu wel dat je die verschillen in standpunten moet respecteren. "Als het niet lukt, dan lukt het niet. Dat is politiek, dan houdt het op." Aan de andere kant ziet ze bij de VVD ruimte ontstaan over de invulling van het Blekersveld, waar stevig gediscussieerd wordt over tijdelijke of permanente woningbouw of het helemaal groen laten zoals het nu is. 

'Geen eendagsvlieg'

"Maar als winnende partij horen wij erbij te zitten en onze verantwoordelijkheid te nemen. Dat is logisch en democratisch." Ze realiseert zich wel dat ook het gevoel tussen de mensen onderling moet kloppen. "Voelen mensen zich wel senang bij elkaar. Er is veel gebeurd, maar ik stap daar graag overheen."

"En ik heb altijd gezegd dat we geen eendagsvlieg zijn. We zijn nu een grote lokale partij en we willen groeien. Maar anderen moeten ook zeggen: 'Leuk, kom erbij'."

Wel vindt ze de magere oppositie die ontstaat bij deze coalitie een aandachtspunt. Er blijven bij deze Bloemendaalse coalitie vier partijen over met elk één zetel. Vanavond wordt het advies van de informateur in de gemeenteraad besproken. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]