Ga naar Content

Dit is er tijdens Koningsnacht en -dag allemaal te doen in Amstelland

Haal de rommel die je de afgelopen twee jaar hebt verzameld maar weer van zolder, want Koningsdag is terug van weggeweest. Vrijmarkt, foute hits en bakken oranje prullaria: je gaat het allemaal meemaken. NH Nieuws zet de evenementen en activiteiten in de regio voor je op een rij. 

Wendy houdt plek voor vrijmarkt bezet - Foto: NH Nieuws/AdobeStock

Dat we dit jaan geen 'woningsdag' of 'balkoningsdag' vieren, betekent niet dat alles weer helemaal bij het oude is. 'De grootste reünie van Amstelveen', het koningsdagfeest bij restaurant/hotel Abina, vindt bijvoorbeeld in afgeslankte vorm plaats, omdat de voorbereidingstijd te kort was.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Amstelveen

"Normaal starten de voorbereidingen voor het oranjefeest al in december, maar toen zag het er voor de hele horeca nog somber uit door de corona-lockdown", aldus de organisatie van het festijn. Tel daar een tekort aan personeel en beveiligers bij op en je komt tot de conclusie dat het blik aan volkszangers dit jaar gesloten blijft. Dat betekent ook geen straatbreed podium. 

Maar jong en oud hoeven zich zeker niet te vervelen, want de Amsterdamseweg is ook deze Koningsdag weer the place to be in Amstelveen. Abina verzorgt tijdens Koningsdag- én nacht muziek en er zijn kraampjes met eten en drinken. En je vindt hier ook de grootste vrijmarkt van Amstelveen. Die loopt tot aan de rotonde op de Graaf Aelbrechtlaan. 

Wil je naar een iets kleinere vrijmarkt in Amstelveen? Dan is er genoeg keuze. In het Oude Dorp (Stationsstraat, Dorpsstraat en Dorpsplein) is genoeg te beleven en wordt ook volop muziek gedraaid. Daarnaast kun je terecht bij De Meent in Middenhoven, het Westwijkplein, het Catharina van Clevepark, het Stadsplein en bij de kindermarkt in het Urbanuspark, Bovenkerk. Op het Stadsplein kun je tijdens Koningsnacht ook kijken naar een lasershow onder begeleiding van een dj.

De koninklijke familie doet dit jaar Maastricht aan, maar in Amstelveen kun je de hele dag een glimp opvangen van burgemeester Tjapko Poppens, die in een versierde oranjebus overal zijn gezicht laat zien. 

Ook de Amstelveense ouderen worden niet overgeslagen. Stichting Amstelveen Oranje gaat de verschillende verzorgingshuizen langs met 3000 oranjetompoucen en bij ieder huis kunnen de bewoners genieten van een optreden.

Lees ook

Ouderkerk aan de Amstel

Als het goed is, zit de stemming in Ouderkerk aan de Amstel er al goed in. Voor het eerst sinds 2019 wordt namelijk - traditioneel rond Koningsdag - de feestweek gehouden. Behalve met kermisattracties en feestgedruis vermaakt het dorp zich onder meer met tobbetje steken (variant op ringsteken), kratstapelen en buikschuiven. 

Het kratstapelen staat vanavond op het programma, het buikschuiven volgt morgen. Slecht nieuws voor liefhebbers van het tobbetje steken: dat was afgelopen zaterdag. 

Tekst gaat door onder de post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Verder kunnen liefhebbers deze Koningdag luisteren naar het Harmonieorkest Amstelveen. 

Aalsmeer

In de hele provincie kampen oranjeverenigingen met een tekort aan vrijwilligers die willen helpen met Koningsdag. Ook Aalsmeer snakte naar meer handjes.

Maar het is gelukt. In Aalsmeer staat een Koningsdag voor het hele gezin centraal. Op het Raadhuisplein zijn namelijk de hele dag allerlei spelletjes te doen: van strijkijzerwerpen tot keihard de stormbaan over sjezen. Vanaf 12.30 tot 18.00 uur is hier van alles te beleven. 

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Raadhuisplein Aalsmeer tijdens Koningdag - Foto: Stichting Oranjecomité Aalsmeer

Ook jongeren kunnen tijdens Koningsdag hun hart ophalen in Aalsmeer. Voor het eerst vaart er namelijk een heuse partyboot over de Westeinderplassen. Je kan op Koningsnacht van 22.00 uur tot 04.00 uur al varend een feestje bouwen en op Koningsdag van 13.30 uur tot 00.00 uur. Maar alleen als je een kaartje hebt gekocht!

Uithoorn

In Uithoorn zijn ook genoeg plekken om je kleedje uit te spreiden. Als vanouds loopt de vrijmarkt daar vrijwel langs de hele kade aan de Amstel: vanaf de T-splitsing Dorpsstraat en Prinses Irenelaan tot aan de Stationsstraat. En ook vanaf de Koningin Julianalaan tot aan de Clausstraat is plek voor vrijmarkt. 

Daarnaast is er in de Kwakel een waslijst aan activiteiten voor kinderen. 's Ochtends kunnen kleuters hun fiets versieren bij het Dorpshuis en daarna trots een rondje door het dorp rijden. Om 10.45 uur wordt het programma officieel geopend.

Er is een divers programma samengesteld voor kleuters en wat oudere kinderen. Zo zijn er heuse kinderspelen, kun je een Whatsapp speurtocht doen, panna voetbal spelen en tonnetje knuppelen. Van 13.00 tot 15.00 uur is er ruimte voor vrijmarkt en het feestje eindigt met live muziek op het plein voor het Dorpshuis. Wie meer muziek wil horen kan trouwens op Koningsdag en -nacht terecht bij diverse kroegen en cafés die feestjes organiseren. 

Vrijmarktregels

- Vrijmarktplekken reserveren is niet in iedere gemeente mogelijk. In Uithoorn bijvoorbeeld niet, maar in Amstelveen weer wel.

- Commerciële verkoop is niet toegestaan.

- Wegen waar verkeer rijdt, zijstraten en de ingang van een winkel of horecagelegenheid moeten vrij blijven.

- Neem wat je niet verkoopt weer mee naar huis of gooi het in een afvalcontainer. Daar staan er deze dagen extra veel van. Laat het niet zomaar liggen!

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]