Ga naar Content

Dit is waarom de kleedjes deze Koningsdag extra vol liggen

Noord-Hollanders die vandaag weer enthousiast op zoek gaan naar tweedehands aankopen tijdens Koningsdag, kunnen rekenen op een groot aanbod. Dat stelt retaildeskundige Fred Rutgers. Volgens hem hebben mensen in coronatijd veel spullen opgespaard en zullen er extra kleedjes worden bijgelegd. 

Koninginnedag in Amsterdam - Foto: Robby Hiel

Volgens retaildeskundige Fred Rutgers konden mensen de opgeruimde spullen namelijk niet kwijt. "Ik hoor regelmatig om mij heen dat mensen zeggen: 'Ik heb zoveel spullen, ik denk dat ik er tijdens Koningsdag maar een extra kleedje bij ga leggen."'

Massaal opruimen

We hebben de afgelopen jaren flink opgeruimd. Ons leven stond in coronatijd vrijwel volledig stil. We konden geen kant op, dus we begonnen massaal met opruimen. Dat constateerden ze onder meer bij de scheidingsstations van de GAB in Gooi en Vechtstreek en het Milieuplein in Haarlem. Ook bij de afvalbrengstations van afvalverwerkingsbedrijf HVC was sprake van een enorme toestroom aan mensen. 

Dat is niet verwonderlijk, verklaarde gedragswetenschapper Inge Merkelbach eerder aan EenVandaag. "We hebben geen controle over de crisis, dus zoeken we naar andere manieren om grip te krijgen op het leven. Bijvoorbeeld door het huis grondig op te ruimen. Dat geeft ook nog eens voldoening."

Lees ook

De opruimdrift werd de milieustraten al snel te veel: op verschillende plekken werden strikte toegangsmaatregelen genomen, in Purmerend werd de locatie zelfs gesloten. De kringloopwinkels liepen tegen hetzelfde probleem aan: uit navraag van de NOS bleek begin vorig jaar dat het overgrote deel van de kringloopwinkels in Nederland geen spullen meer aannam of was gestopt met het ophalen daarvan. 

'Wees kritisch'

De vrijmarkt komt na de afgelopen jaren dus als geroepen om de vele spullen éindelijk te kunnen slijten. Maar volgens retaildeskundige Rutgers moeten we wel kritisch zijn op de spullen die we verkopen. "Anders heb je waarschijnlijk wel een gezellig dag, maar kan je geen omzet maken."

Hij doet een aanbeveling: "Stel jezelf de vraag, is hier iemand enthousiast over te krijgen? Kan ik een goed verkooppraatje houden? Als je dat zelf niet kan verzinnen, dan kan je het product hoogstwaarschijnlijk niet verkopen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.