Ga naar Content

Koningsdag in de IJmond begint aarzelend, maar gaat daarna los: "Dit hebben we gemist"

Het begon een beetje aarzelend vanmorgen, Koningsdag in de IJmond. Alsof de mensen niet meer wisten hoe dat ook al weer moest, een oranjefeestje vieren. Maar met het doorbreken van de zon en het stijgen van de temperatuur kwam de stemming er 's middags goed in, vooral in Driehuis en Santpoort-Noord. Koningsdag blijkt er ondanks twee gemste 'edities' nog steeds vast geworteld.  

De vroege ochtend is traditiegetrouw voor de kinderen. "Heerlijk dat het weer mag", zegt een oudere vrouw die met haar kleinkinderen meeloopt met de kinderoptocht door Santpoort-Noord. Een dorp verderop, Driehuis, zijn de mensen er eveneens vroeg bij. Een echtpaar op weg naar het hijsen van de vlag laat weten Koningsdag te hebben gemist. "Een prachtig feest, een heerlijke traditie. Dolblij dat het weer kan." 

IJmuiden en Beverwijk kleuren minder nadrukkelijk oranje dan net onder het Noordzeekanaal, maar op de vrijmarkt op de Lange Nieuwstraat is het al snel filelopen. Opvallend is dat er veel wordt gekocht, alsof de bezoekers een inhaalslag menen te moeten maken.

"Het gaat als een speer", zegt een vrouw die kinderkleding verkoopt. "Van vóór corona weet ik nog dat we hier altijd al aardig verkochten, maar nu gaat het helemáál goed." Ook het geldbakje van een jonge violiste en de 'uitbaters' van een kijkdoos en een ballengooitentje vullen zich znel. "Vind je het gek", zegt een oudere man achter een rollator. Iedereen heeft er weer zin in, iedereen heeft dit gemist."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]