Ga naar Content

Voorleesuurtje mondt uit in bijzondere band: "Zijn Nederlands gaat erg vooruit"

Sinds Drucilla Peprah (17) de zesjarige Cinar Ata Kudar iedere week even voorleest, gaat zijn Nederlands met sprongen vooruit. Drucilla doet een vrijwilligerstraineeship en helpt daarmee anderen én zichzelf.

Drucilla leest Cinar voor. - NH Nieuws

Cinar had het niet makkelijk toen hij twee jaar geleden, tijdens de coronacrisis, met zijn moeder naar Nederland verhuisde. "Hij kon geen Nederlands, moest veel huilen en maakte geen vrienden", vertelt moeder Pelin Seyhan over die periode aan NH Nieuws.

"Ze hadden een geweldige connectie"

Pelin Seyhan

Ze besluit hulp te zoeken en meldt Cinar aan bij Voorleesexpress, een organisatie die taalachterstanden bij kinderen probeert tegen te gaan. Drucilla is daar via het traineeship ook terechtgekomen en zo worden de twee bij elkaar gebracht.

Er blijkt een enorme klik te zijn. "Ze hadden een geweldige connectie", vertelt Pelin. "Zijn Nederlands ging heel erg vooruit", gaat ze verder. "Het heeft hem echt geholpen om zich open te stellen. Hij ziet Drucilla dan ook als een vriendin." 

Tekst gaat verder onder post. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Maar ook  Drucilla heeft veel opgestoken van het samen lezen, tekenen en spelletjes spelen. "Vooral dat vrijwilligerswerk heel leuk is, want ik dacht eerst dat het saai was", zegt ze lachend. Ook haar zelfvertrouwen is gegroeid. "Als hij tegen me zegt dat je het leuk of goed doet, geeft dat zeker zelfvertrouwen", vertelt ze terwijl Cinar zijn volgende vraag alweer stelt. "Welke letter is dit?"

Het vrijwillig traineeship wordt in zeven gemeentes aangeboden, waaronder Amstelveen. Jongeren gaan aan de slag met een coach en krijgen de kans om nieuwe skills te leren. "Ik wilde bijvoorbeeld aan mijn zelfvertrouwen werken", legt Drucilla uit. En dat is dus gelukt. Niet alleen door het voorlezen, maar ook door allerlei trainingen. 

Speelafspraakjes

Met Cinar gaat het nu een stuk beter, ziet zijn moeder. "Hij maakt veel vrienden en gaat naar speelafspraakjes met Nederlandse kinderen. Dat is geweldig", vertelt Pelin, die zelf ook weleens bij de lessen aanhaakt. Ze heeft er een strenge docent bijgekregen. 

"Als ik nu weleens Nederlands probeer te praten, zegt hij: 'Mam, dat is niet goed. Probeer geen Nederlands te praten. Ik ben er beter in.' Dan denk ik: 'oké, bedankt', licht ze lachend toe.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]