Ga naar Content

Bevrijdingsdag voor Oekraïners in Noord-Holland: "Wij vechten nu voor onze vrijheid"

Vandaag wordt in de hele provincie bevrijdingsdag gevierd, maar de oorlog in het oosten van Europa werpt een schaduw over deze feestelijke dag. Het blijkt maar weer dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn. Hoe beleven Oekraïners in Noord-Holland deze dag en hoe gaan de bevrijdingsfestivals om met de situatie?

Oekraïense muzikant INOYSON en gevluchte Arno Klijbroek - Foto: Aangeleverde foto / NH Nieuws

Bevrijdingspop in Haarlem live volgen? NH Nieuws verzorgt een live tv-uitzending vanaf 15.30 tot 17.00 uur. Mediapartner Haarlem105 is er al vanaf 09.00 uur live bij.

"Bevrijdingsdag zal grotendeels aan ons voorbij gaan. Oekraïne overschaduwt dat volledig", vertelt Arno Klijbroek, die 25 jaar lang met zijn gezin in Kiev woonde. Hij moest vluchten toen de Russische granaten in de buurt van zijn huis begonnen in te slaan. "'Wanneer stopt het in Oekraïne?'", gaat hij verder. "Dat vraag je je wel nóg meer af dan je op alle andere dagen al doet."

Ook is hij benieuwd in hoeverre er in Nederland vandaag aandacht zal worden besteed aan de situatie in Oekraïne. "Gaat dat voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog en wordt Oekraïne dan genoemd in een bijzin? Wat mij betreft zou de hele dag volledig in dat teken moeten staan."

Tekst gaat door.

Lees ook

Jolanda Beyer, bestuurslid van Bevrijdingspop in Haarlem, laat desgevraagd weten dat er bij de bevrijdingsfestivals door het hele land wordt stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. "Dat doen we specifiek tijdens het 5 voor 5-moment."

Achtergebleven bandleden

Om 16.55 uur staan de bezoekers van alle festivals tegelijk stil en speelt de Oekraïense zanger Aleksey Gorbunov een nummer. "Hij is in Oekraïne een bekende acteur en muzikant en verblijft met zijn gezin sinds enkele weken bij een gastgezin", vertelt Beyer. Hij zal in Haarlem alleen op het podium staan, zijn bandleden moesten achterblijven in Oekraïne.

Tekst gaat door onder de foto.

Bevrijdingspop Haarlem 2019 - Foto: Haarlem.nieuws.nl

"Aleksey zal geïnterviewd worden en hij zal een nummer opvoeren", vertelt Jolanda. Hij zal ook samen met tien Oekraïense kinderen van een dansschool de grote plastic ballen in het publiek gooien, wat ieder jaar gebeurt tijdens het 5 voor 5-moment.

Ook worden de bezoekers tijdens het festival  opgeroepen om selfies te maken met de hashtag #IStandWithUkraine. Om 16.55 worden die foto's dan op het grote scherm getoond, vertelt Jolanda.

"Ik wil Nederlanders vragen om hun 'positive vibes' naar Oekraïne te sturen"

INOYSON - singer-songwriter uit Oekraïne

Een andere Oekraïense muzikant die nu in Noord-Holland verblijft, is INOYSON. De singer-songwriter woont nu in Hilversum en wil ook graag stilstaan bij vrijheid in Nederland en onvrijheid in Oekraïne. "Het is een gevaarlijke tijd voor Oekraïne nu, onze steden worden nog steeds gebombardeerd. Onze vrienden en familieleden die niet met ons naar het buitenland konden, zijn daar nu nog."

"Ik ben blij voor alle mensen in Nederland dat ze vrij zijn en deze dag kunnen vieren. Ik wil Nederlanders vragen om hun 'positive vibes' naar Oekraïne te sturen," roept de muzikant op.

Tekst gaat door.

Lees ook

INOYSON: "77 jaar is een hele lange periode om vrij te zijn en ik kan me alleen maar voorstellen hoe het voor mensen is die moesten vechten voor vrijheid in die tijd. Wij doen nu hetzelfde in Oekraïne. Ik hoop dat het snel is afgelopen en dat onze familie en vrienden snel vrij en blij kunnen zijn."

Overwinningsdag

In Oekraïne kennen ze ook een soort bevrijdingsdag. Daar vieren ze op 9 mei Overwinningsdag, vertelt Arno Klijbroek. Die dag wordt de overwinning op nazi-Duitsland gevierd en is dus vergelijkbaar met onze Bevrijdingsdag. In Rusland gaat deze viering gepaard met veel militair vertoon.

"Op 9 mei vieren we dat we bevrijd zijn van de Duitsers door de Russen, nu zijn we juist aan het vechten tegen datzelfde land"

Arno Klijbroek, woonde 25 jaar in Kiev

"In Oekraïne zal Overwinningsdag een totaal andere lading krijgen", zegt Arno. "We vieren dat we bevrijd zijn van de Duitsers, door de Russen. Nu zijn we juist aan het vechten tegen datzelfde land. Deze dag zal nu gebruikt worden om aan de wereld te laten zien wat er speelt."

Een van die vechtende Oekraïners is de drummer uit de band van INOYSON. Net als de bandleden van Aleksey moest hij in zijn thuisland achterblijven. "Onze drummer redt onze stad nog steeds als een bewaker in het ziekenhuis. Ik hoop dat deze oorlog heel snel voorbij is", vertelt de singer-songwriter.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.