Ga naar Content

Veteranen weten elkaar al 15 jaar te vinden: "We hebben aan een half woord genoeg"

Wat ooit bedacht werd als een soort jaarlijkse reünie is uitgegroeid tot een maandelijks weerzien van wapenbroeders. Veteranencontact Wieringen/Hollands Kroon viert vandaag zijn 3e lustrum. Het maandelijkse veteranencafé, bekend als café Arlette, is elke laatste vrijdag van de maand een vast baken voor de oud-militairen uit de regio.

Foto: NH Nieuws

Dick Doornik, inmiddels 75 jaar oud, is als enige nog over van de oprichters van het veteranencontact dat ooit begon in de toenmalige gemeente Wieringen. "We zijn begonnen samen met WO2- en Indïeveteraan Pier Kuipers en Nieuw-Guinea-veteraan Jan Hensing", vertelt Doornik. "We wilden een Wieringer Veteranendag organiseren. We hebben toen uitgezocht dat er 81 veteranen op Wieringen woonden. Op 5 mei 2007 was het zover."

Maar de behoefte aan contact bleek groter. Eén speciale dag in het jaar was niet genoeg. En dus werd er al snel uitgebreid. Na de fusie tot de gemeente Hollands Kroon kwamen er ook uit de andere voormalige gemeentes veteranen op de ontmoetingsdagen af. "We begonnen in café de Harmonie aan het Kerkplein. Daarna verhuisden we naar de Kasteleen", legt Doornik uit.

Tekst gaat verder onder de foto...

Foto: NH Nieuws

Missie

Doornik zelf is Sinaï-veteraan. Na de zesdaagse oorlog tussen Israël en Egypte werd er een internationale vredesmacht opgericht. "Het viel niet onder de VN, want de Russen hielden dat toen tegen", vertelt Doornik die er in 1986 een redelijk rustige tijd mee maakte. "We waren er voor de vredeshandhaving. Ik was vanuit de marine de chef van de verbindingsdienst, we verzorgden alle communicatielijnen voor de Nederlanders maar ook voor de Amerikanen in ons gebied."

Zijn missie verliep dan rustig, maar andere veteranen hebben helaas andere ervaringen op hun uitzendingen naar Nieuw-Guinea, Cambodja of Afghanistan. "Bij ons kan iedereen over zijn ervaringen vertellen. De één heeft meer meegemaakt met de ander. Maar je bent allemaal militair geweest. We snappen elkaar. 'Brothers in Arms', zeggen we dan", legt Doornik uit.

Herdenkingen

De veteranen zetten zich ook in bij herdenkingen in het gebied. Op 4 mei vormen ze de erewacht op begraafplaats Zandburen bij Hippolytushoef. En ze zijn steevast met een delegatie aanwezig, samen met veteranen uit de regio Schagen, bij de onthulling van herdenkingspalen voor gecrashte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hollands Kroon. Vanmiddag vieren de veteranen, in besloten kring, hun 15-jarig bestaan. 

Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]