Ga naar Content

Kroontjesbunker Huisduinen klaar voor Bunkerdag: "Zeven jaar aan gewerkt"

Ramon Boomstra en zijn collega-vrijwilligers hebben elk 2500 uur werk gestoken in de renovatie van de Kroontjesbunker in Huisduinen. Het markante gebouw staat in de duinen en werd door de Duitsers gebruikt om de vliegbewegingen van de Geallieerden in kaart te brengen. De voortgang van al dat werk is deze ochtend vanaf 10 uur weer te zien voor het publiek tijdens Bunkerdag.

Kroontjesbunker Huisduinen klaar voor Bunkerdag: "Zeven jaar aan gewerkt" - NH Nieuws

"Reken maar uit, we hier hebben zeven jaar lang, elke zaterdag van tien uur 's morgens tot vijf uur 's avonds en soms wel langer doorgewerkt", vertelt Boomstra. Na de oorlog werd het gebouw door de marine en brandweer gebruikt voor oefeningen en was het volledig uitgewoond. Nu is het pand voor bijna negentig procent terug in originele staat. "Dat maakt ons trots, maar het is niet alleen onze trots. Het is de trots van Den Helder en die laten we graag zien, zeker met Bunkerdag"

De vrijwilligers willen met al hun werk dat de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden. En dan vooral over de rol van de Kroontjesbunker als centrum in de Luchtoorlog boven Noord-Holland Noord. "Het was een aaneengeschakelde keten van dit soort bunkers. Daardoor krijg je een ondoordringbare zone langs de kust, waar je niet onopgemerkt langs kan vliegen", legt Boomstra uit. 

Tekst gaat verder onder de foto

Foto van zelfde type bunker in Denemarken - Foto: Ramon Boomstra

Binnen in de bunker slinger je langs strakke betonnen wanden van de ene ruimte in de andere. "We kunnen de volledige werking van de bunker laten zien", zegt Ramon Boomstra, "Als je binnenkomt, begint het al met de eigen stroomvoorziening tot de plek van de mensen die de bunker draaiend hielden. Dit is uniek voor Nederland en misschien wel de hele wereld. Ik denk dat niemand op deze schaal een gevechtsleiding heeft nagebouwd"

Bunkerdag

De bunker in de duinen bij Huisduinen is deze Bunkerdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf Texel, communicatiebunker Texla bij Den Burg, tot aan het Bunkermuseum in IJmuiden zijn er in Noord-Holland vandaag in totaal zo'n zestien bunkers open voor publiek.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]