Ga naar Content

Nederlandse cricketers ontvangen wereldtop in het Amsterdamse Bos

Hoog bezoek op het cricketveld van de Amsterdamse Cricketclub VRA. De Nederlandse cricketers spelen in het Amsterdamse Bos drie wedstrijden tegen viervoudig wereldkampioen West-Indië. In de zomer komen grootmachten Engeland en Pakistan naar Nederland. En het gaat ook nog ergens om. "Dit soort wedstrijden krijgen wij normaal gesproken niet."

De laatste keer dat West-Indië ín Nederland tegen Oranje speelde was 31 jaar geleden. Gisteren troffen Goliath en David elkaar opnieuw op Nederlandse bodem, voor vrijwel lege tribunes. Want cricket leeft hier niet of nauwelijks. Dat het gaat om een doordeweekse werkdag en dat er noodweer wordt verspeld helpt natuurlijk ook niet. Tim de Leede is er wel. Hij is oud-international en zijn zoon speelt nu ook in Oranje. "Dit soort wedstrijden krijgen wij normaal gesproken niet. Die toplanden hebben zulke drukke programma's waar ze heel veel geld mee kunnen verdienen, dus dit is een buitenkansje voor Nederland."

Het drukste hoekje van de tribunes kleurt donkerrood. De kleur van West-Indië. Hier zitten de diehard fans. Ze komen uit Londen, Jamaica en Barbados. "Het zit in ons hart. Of we nu verliezen, winnen of gelijk spelen, wij zijn erbij," zegt een supporter uit Londen." In het 'uitvak' ook een Nederlandse: Jiska Howard. Ze is zelf oud-international voor Nederland, maar ze juicht voor de tegenstander. "Mijn vader komt uit Barbados. Ik heb zelf hier bij de dames gespeeld, maar mijn hart ligt in  Barbados."

Tekst gaat verder onder de afbeelding: 

Fans van West-Indië - Foto:

Cricket is de op één-na-grootste sport op aarde. Terwijl de tribunes in het Amsterdamse Bos voller zouden kunnen zijn, volgen vele honderdduizenden mensen wereldwijd de wedstrijd via een livestream. Calimero Nederland mag opeens met de grote jongens meedoen, dankzij de winst in een twee jaar durend(!) kwalificatietoernooi. Nu gaat het om een WK-ticket. Deze week spelen de Nederlandse cricketers drie keer een eendaagse wedstrijd tegen West-Indië (die van gisteren is verloren trouwens), daarna volgen dus Engeland en Pakistan. In augustus is duidelijk of Nederland aan het wereldkampioenschap mee mag doen. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]