Ga naar Content

Asielzoekers moeten langer 'kamperen' in oude Haarlemse sporthal: "Ernstige situatie"

Het was de laatste optie die de gemeente Haarlem wilde, maar de veldbedden in de Haarlemse crisisnoodopvang in de Beijneshal worden nog twee weken langer ingezet om asielzoekers op te vangen. Het gaat om de wachtende asielzoekers die geen onderdak kunnen vinden in het aanmeldcentrum in Ter Apel. 

Inrichten crisisnoodopvang vluchtelingen in Beijneshal - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Burgemeester Jos Wienen is zich ervan bewust dat het niet een ideale oplossing is, maar hij heeft niet zo snel een andere locatie kunnen vinden om de noodsituatie in Ter Apel het hoofd te bieden. Daar moeten soms mensen op stoelen slapen. 

Halverwege maart werden de veldbedden in allerijl de oude sporthal naast het station van Haarlem binnen gebracht om gevluchte Oekraïeners op te vangen. De hal hoefde amper gebruikt te worden, omdat de Oekraïeners snel onderdak kregen in hotels en bij particulieren. Maar nu verblijven er al anderhalve week asielzoekers van verschillende nationaliteiten in de Beijneshal, in afwachting van een plek in een asielzoekerscentrum. Tot nu toe kunnen ze amper doorstromen. 

Rondje Nederland in één dag

Dat de situatie schrijnend is, wordt wel duidelijk als Machiel Pouw van het Rode Kruis Kennemerland vertelt over een twintiger die in de Haarlemse crisisnoodopvang verblijft. "Hij was aangekomen in Limburg en op dezelfde dag naar Rotterdam gebracht, daarnaar naar Ter Apel en diezelfde avond kwam hij hier in Haarlem aan. Dan heb je wel alle hoeken van Nederland in 24 uur gezien."

De veldbedden die in eerste instantie in rijen opgesteld stonden in de oude sporthal, zijn nu vervangen door tenten, vertelt Machiel Pouw. Een klein team van professionals samen met een tiental vrijwilligers van het Rode Kruis doet er alles aan om de noodopvang zo 'huiselijk' mogelijk te maken, vooral voor de gezinnen die er onderdak vinden. Er is met nieuw kindermeubilair een hoekje voor de jonge vluchtelingen ingericht en er zijn veel kleurpotloden, lego en andere speelgoed aangeleverd. 

Crisisnoodopvang in Haarlemse Beijneshal - Foto: Rode Kruis Kennemerland

De tenten zijn aan elkaar te ritsen, zoals al gebeurd is voor een gezin met zes mensen, vertelt Pouw. Hij beschrijft een gemoedelijke sfeer in de oude sporthal. "Ik ben toch altijd weer verrast door de veerkracht van de mensen. Ze helpen met hun eigen opvang door boodschappen te doen, mee te helpen met koken en een bezem door de sporthal te halen." Hij heeft binnen een week een kleine gemeenschap zien ontstaan. 

'Menswaardigheid'

Pouw weet dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers naarstig op zoek is naar 'duurzame oplossingen', maar hij is blij dat de gemeente Haarlem in ieder geval deze locatie open houdt. Ondanks dat het eigenlijk maar geschikt is voor opvang van maximaal 72 uur. "Maar telkens van crisisopvang naar crisisopvang verhuizen, daar wordt niemand blij van." Wel vind hij het cruciaal dat er snel duidelijkheid wordt gegeven aan de mensen. "Dat is het minimale aan menswaardigheid wat je kan bieden."

Ook burgemeester Jos Wienen van Haarlem spreekt van een 'ernstige situatie' dat mensen zo lang op de crisisnoodopvangplekken moeten blijven. Hij heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Beijneshal. "De mensen zijn dankbaar en voelen zich, ondanks de gemankeerde omstandigheden, op hun plek." Hij verwacht dat de langer durende opvangperiode geen problemen zal opleveren. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]