Ga naar Content

Texelaars vermoeden dat de bommenwerper in de Noordzee de 'Mister Five by Five' is

Sinds deze week helpt een duikploeg van Defensie de Amerikaanse collega's om te achterhalen welk vliegtuig er nu precies op zo'n 7,5 kilometer uit de kust van Texel ligt. Ze hopen de nabestaanden meer duidelijkheid te kunnen geven over het lot van de bemanning. Afgelopen dinsdag zijn de eerste sonarbeelden gemaakt, vandaag gaat de klus verder.

Foto: Fotoafdrukken Koninklijke Luchtmacht

Onderzoekers van Defensie varen vandaag opnieuw uit richting de locatie waar sinds de Tweede Wereldoorlog een bommenwerper op de bodem van de Noordzee ligt, op een paar kilometer van Texel. Door een onrustige zee kon de apparatuur alleen dinsdag worden ingezet. Vandaag worden opnieuw sonarbeelden gemaakt.

Het wrak is al eerder bestudeerd, vijf jaar geleden is er ook al naar het vliegtuig gekeken. Duidelijk is dat er sindsdien een laag zand overheen is gekomen. Dat bemoeilijkt het in kaart brengen van het wrak. Het is de bedoeling dat duikers volgende week afdalen om de bommenwerper van dichtbij te bekijken. Er is een aantal objecten die er nu uitspringen en die de moeite waard zijn om nader te bestuderen.

Visser

De bommenwerper werd in november 2013 per ongeluk 'gevonden' door het Texelse vissersschip de TX21. Tijdens het vissen liepen ze vast en kwam er een onderdeel van de vleugel in de netten boven water. Later ging de Texelse (wrak)duiker Hans Eelman er met zijn schip naartoe om sonarbeelden te maken.

Bram van Dijk van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op Texel schreef destijds in de nieuwsbrief van het museum: "Ik ben als passagier meegeweest (...) en heb me verbaasd hoe duidelijk het wrak op de apparatuur te zien was. Er was een vleugel met twee motoren zichtbaar en het voorste deel van de romp."

Tekst gaat verder onder de foto.

Bemanning van B17-bommenwerper, vermoedelijk de 'Mister Five by Five' - Foto: HonorStates.com

Op Texel vermoeden ze dat de B17-bommenwerper de "Mister Five by Five" is, die op 26 november 1943 neerstortte. Collega-vliegers van het squadron zouden het toestel hebben zien branden en merkten op dat het aan het zakken was. Ze rapporteerden ook dat het landingsgestel al uitstond. De bemanning zelf zou nog aan Engeland hebben gemeld dat ze in nood was bij Den Helder.

Van de bemanning spoelde één persoon vermoedelijk aan op Terschelling. Als het inderdaad om de "Mister Five by Five" gaat, dan is het duidelijk dat dat John Hull is geweest. Hij spoelde op 13 februari aan op het eiland en werd drie dagen later begraven. Na de oorlog is zijn stoffelijk overschot, samen met de andere Amerikaanse slachtoffers op Terschelling, naar de Amerikaanse begraafplaats Margraten overgebracht.

Tekst gaat verder onder de foto.

Amerikaanse doden worden na de oorlog van Terschelling naar Margraten gebracht - Foto: https://longway-terschelling.nl/

Eelman en andere Texelse duikers hebben meerdere malen het vliegtuig op de bodem bezocht. Het lijkt op zijn rug te liggen in het zand. Eelman vond dat er een bijzondere sfeer hing, vooral omdat er mogelijk nog negen bemanningsleden inzitten. Niet dat dat door alle brokstukken, waterpokken en visnetten te zien is. Ze zagen tijdens hun duiksessies drie motoren en vonden ook een zaklamp met twee batterijen er in. Het zoeken naar informatie deed Eelman uit respect voor- en als eerbetoon aan de jonge mannen die omgekomen waren met het vliegtuig.

Het onderzoek naar het vliegtuig in de Noordzee wordt geleid door de Amerikaanse Defense POW/MIA Accounting Agency, dat zoveel mogelijk informatie zoekt van vermiste militairen. Ze krijgen daarbij hulp van Nederland. Welk vliegtuig het uiteindelijk echt is, zal na verder onderzoek duidelijk moeten worden. Er zijn meer vliegtuigen in de Noordzee neergekomen. Volgende week gaat het onderzoek op zee verder.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]