Ga naar Content

Examenleerling Bart krijgt vandaag eindelijk het verlossende telefoontje: "Slecht van geslapen"

Het lange wachten is nu toch echt voorbij, want vandaag krijgen eindexamenleerlingen van vmbo-t, havo en vwo eindelijk het verlossende telefoontje. En dat geldt ook voor Bart (17) uit Hippolytushoef. Na een korte nacht slapen wacht hij met spanning op het belletje van zijn mentor.

Bart krijgt te horen of hij geslaagd is voor zijn vwo-diploma - Foto: NH Nieuws

Het is vandaag een spannende dag voor honderden scholieren uit de Noordkop. De examens zijn nagekeken en de cijfers bekend, dus elke leerling wordt persoonlijk door de mentor gebeld. Ook Bart zit met smart te wachten. Na zes jaar op het Wiringherlant in Wieringerwerf te hebben gezeten vindt hij het daar wel mooi geweest. Hij wil beginnen met de studie waar écht zijn passie ligt: de opleiding geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Vanaf twee uur 's middags kan hij gebeld worden en lang wachten wordt het niet. Het is amper twee uur als zijn telefoon begint te rinkelen. "Je bent geslaagd", vertelt zijn mentor door de telefoon. Bart kan het nog niet helemaal geloven als hij de telefoon ophangt. "Maar ik ben echt opgelucht", vertelt hij.

Tekst gaat door onder de video.

Eindexamenleerling Bart krijgt eindelijk het verlossende telefoontje - NH Nieuws

Feest

Nadat de vlag omhoog is gehesen is het tijd voor champagne. Ook voor Tjeerdtje, Bart zijn moeder, valt er een grote last van haar schouders. Het ging namelijk niet altijd vanzelf. "Ik ben echt heel erg opgelucht en blij dat hij verder kan", vertelt ze. Na de champagne mag Bart zich klaarmaken om naar school te gaan en de cijferlijst te ondertekenen. En daarna: "We gaan wel even een feestje bouwen", aldus Bart.

De vlag kan uit bij Bart - Foto: NH Nieuws

Herkansing

Helaas krijgt niet elke leerling een positief belletje en zullen er scholieren zijn die één of meerdere vakken over moeten doen. Die herkansers moeten snel weer aan de bak. De herexamens staan namelijk al vanaf 13 juni op het programma.

Voor leerlingen van vmbo-kader en -basis blijft het nog steeds wachten op hun uitslag. Zij krijgen het pas een week later te horen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]