Ga naar Content

Nog geen oplossing voor 'stuifzandfietspad', provincie betaalt mee aan veegkosten

Nog altijd is er geen definitieve oplossing voor 'overstekend duin' op fietspad Blijdensteinsweg tussen Bergen en Schoorl. Daarom zal de provincie voorlopig de helft van de veegkosten voor haar rekening nemen om ervoor te zorgen dat het fietspad zandvrij blijft.

Foto:

Het fietspad door de Schoorlse Duinen en het Noordhollands Duinreservaat krijgt volgens de provincie 'meerdere veegbeurten per jaar', voor maximaal vijf jaar. Hiervoor is 45.000 euro uitgetrokken.

Het overstekend duin is een doorn in het oog van de Bergense Fietsersbond, die vorig jaar zelf maar de handen uit de mouwen stak om het fietspad zandvrij te krijgen. "Al dat zand is gevaarlijk. Je krijgt valpartijen. Het moet gewoon een aangename fietsroute zijn."

Tekst gaat verder onder de video die NH Nieuws vorig jaar maart van de veegactie maakte:

Overstekend duin doorn in het oog voor Fietsersbond - NH Nieuws

Europees beschermd

Toch is het stuifzand belangrijk, stelt de provincie: "Het is natuurlijk een mooi succes dat de duinen zijn hersteld en weer stuiven. Dat is één van de redenen waarom deze natuurgebieden Europees beschermd zijn", zegt gedeputeerde Esther Rommel. "Op maar heel weinig andere plekken komt dit soort natuur voor."

Het ondergestoven fietspad wordt als 'neveneffect' gezien. Samen met de terreinbeheerders wil de provincie komend jaar kijken naar een definitieve oplossing: "Zo kunnen de duinen blijven stuiven en de fietsers blijven fietsen."

Terug naar vroeger

De afgelopen jaren zijn beheerders Staatsbosbeheer en PWN  in opdracht van de provincie bezig geweest om het natuurgebied terug te laten keren naar de staat waarin het vroeger verkeerde: stuifduin. Dit moet zorgen voor een 'grote variatie aan beschermde plant- en diersoorten die terugkeren vanwege het natuurherstel'.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]