Ga naar Content

Het is niet overal té druk op het water, deze idyllische vaarroute wil je niet missen

Tijdens de coronacrisis hebben veel Noord-Hollanders een boot aangeschaft. Dit zorgt er nu voor dat populaire vaargebieden met mooi weer heel druk zijn en je steeds goed moet oppassen voor tegenliggers. Maar dit is niet op elk kanaal in onze provincie zo. Watersportjournalist Eric van Staten onthult een van de rustigste vaarplekjes in de Noordkop. 

In de Noordkop zijn er nog rustige vaarroutes te vinden - Foto: NH Nieuws

Het is even goed zoeken als je via de sluis bij Oudkarspel rechtsaf richting de Noordkop vaart, maar na een paar kilometer aan kanaal zie je, achter een hoge strook van riet, jachthaven De Rijd in Nieuwe Niedorp. "Een heel mooi idyllisch plekje", vertelt Eric van Staten van Watersport-TV. Hij komt er met zijn boot al jaren, maar ziet ook dat weinig andere watersporters deze route varen. 

"Veel mensen kopen een boot, maar hebben totaal geen ervaring nog", vertelt Eric. En die vinden het volgens hem dan ook vaak lastig om buiten de open meren te gaan varen. "Je hebt mensen die al zitten te bibberen tot ze bij de sluis aankomen, maar zo spannend is het niet", vertelt de watersporter. 

Tekst gaat door onder de video. 

Watersportjournalist Eric van Staten weet mooie vaarroutes in de Noordkop te vinden - NH Nieuws

"Wat is dat een verschrikkelijk mooi stukje om te varen"

Geert Schoonbrood, sluiswachter

Andere afslag

Geert Schoonbrood is al jaren sluiswachter bij de Roskamsluis in Heerhugowaard. "Het is er niet zo druk als het Alkmaardermeer en de Friese meren", constateert hij, "maar ik hoor veel mensen die zeggen wat een verschrikkelijk mooi stukje dat is om te varen." Toch kiezen veel watersporters ervoor om de 'bekende' routes te varen en blijft het stukje kanaal bij Nieuwe Niedorp óf richting Kolhorn vaak rustig. 

Van Staten vindt het dan ook jammer dat de provincie Noord-Holland de watersport zo weinig promoot. "Helemaal als je het vergelijkt met Friesland, waar veel meer aan promotie wordt gedaan", legt Eric uit, "daar wordt bijvoorbeeld ook veel aandacht besteed aan het bouwen van aanmeerplekken, zodat je langs elk kanaal kunt aanmeren." Hij hoopt dat de provincie Noord-Holland dit in de toekomst ook zal doen, zodat er misschien ook wel vaker gevaren zal worden naar onbekende plekjes. "Noord-Holland is zo mooi, maar je moet het wel weten én verkopen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]