Ga naar Content

Amsterdamse Veteranendag op het Marineterrein: "Belangrijk om elkaar te ontmoeten"

Tientallen veteranen kwamen vandaag bij elkaar voor de Amsterdamse Veteranendag op het Marineterrein. De afgelopen twee edities konden niet doorgaan wegens corona. Nu kon het dus weer en dat is voor veel veteranen erg belangrijk. 

"Met je normale vrienden kan je heel weinig over die veteranendingen spreken, vertelt Dutchbat-veteraan Olav Smits. "Ook met m'n eigen partner. Door de jaren heen begint hij er ook iets van op te pikken, maar over het algemeen is het voor anderen toch moeilijk te begrijpen hoe veteranen denken en doen en waarom ze zo handelen." Smits diende in het voormalig Joegoslavië begin jaren 90. Hij denkt nog vaak terug aan die tijd. Ik word ermee wakker en ik ga ermee naar bed. Het spookt de hele dag in m'n kop."

Trots

"Er wonen in Amsterdam heel veel veteranen", zegt burgemeester Halsema, die vandaag ook aanwezig was. "Die zijn vaak ook nog eens werkzaam, bijvoorbeeld bij de politie of de brandweer. En soms hebben ze het moeilijk. De herinnering aan oorlog blijft in hun hoofd zitten en soms is er sprake van PTSS. Dan is het heel belangrijk dat men elkaar kan ontmoeten. En dat wij als stad kunnen laten merken hoe trots we zijn op onze veteranen."

Dutchbat-veteraan Olav Smits - Foto:

De oorlog in Oekraïne maakt de dag voor veel veteranen extra beladen. "Dat doet heel veel met ons",  zegt Wil Janssen geëmotioneerd. Hij diende zelf in Nieuw-Guinea. "Wat je niet kon uitleggen als je thuis kwam na een missie, dat gebeurt nu weer." Smits: "Je denkt sowieso veel aan de oorlog, maar zeker nu met Oekraïne komt het dichterbij en hoor je het vaker. Het is toch van de zotte dat we elkaar in deze tijd nog aanvallen. Niemand wint daar iets mee."

Nieuwe traditie

Het was overigens voor het eerst dat de dag georganiseerd werd op het Marineterrein. Maar als het aan de burgemeester ligt, zeker niet voor het laatst. "Heel passend. Ik vind het echt leuk dat het nu hier kan. Ik hoop dat het een nieuwe traditie is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]